Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Vill du arbeta med seismisk data, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskningsingenjör på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper.

Det svenska nationella seismiska nätet, SNSN (www.snsn.se), är en del av programmet för geofysik vid institutionen för geovetenskaper. SNSN driver 67 fasta seismiska mätstationer spridda över hela landet från Torneträsk i norr till Veberöd i söder. Lokala, regionala samt globala jordskalv registreras, analyseras och arkiveras inom verksamheten. Utöver den dagliga driften av nätet består verksamheten av en informationsservice som ger stöd till samhället i händelse av naturkatastrofer, främst jordskalv, tsunamier och vulkanutbrott. Denna service vänder sig till statliga myndigheter, massmedia, allmänhet och företag samt internationella samarbetspartners. Dessutom ingår till betydande del i SNSNs verksamhet fortlöpande utveckling av analysmetoder, underhållsarbete i fält, internationellt datautbyte samt samarbete med andra seismiska nätverk i Europa och övriga världen.

Arbetsuppgifter
I ett samarbete med Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) kommer SNSN att analysera seismiska data insamlade med ett lokalt seismiskt nätverk i slutförvarsområdet i Forsmark. I forskningsingenjörens arbete ingår att underhålla och utveckla automatisk processering av data, att genomföra manuell analys av data samt att bidra till metodutveckling inom analys av seismiskt data. Forsmarksnätet kommer att vara under snabb utveckling de närmaste åren, både hårdvaru- och mjukvarumässigt, och forskningsingenjören förväntas bidra till det, ibland i fält i Forsmark. Arbetet kommer att ske i nära samarbete med SKB och innebär möten med, och redovisning av resultat till, SKB.

Kvalifikationskrav
Studier på masternivå inom seismologi, geofysik, fysik eller beräkningsvetenskap. Erfarenhet av analys av seismiskt data. Vana vid Linux/UNIX-system. Goda kunskaper i engelska både i tal och skrift. En säkerhetsprövning kommer att genomföras hos SKB innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet från arbete inom ett seismiskt nätverk. Erfarenhet av metodutveckling och programmering. Goda kunskaper i svenska. B-körkort.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-10-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Björn Lund, 018-471 2390, bjorn.lund@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 18 september 2023, UFV-PA 2023/3071.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3071
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-09-04
Sista ansökningsdag 2023-09-18

Tillbaka till lediga jobb