Uppsala universitet, Institutionen för medicinsk cellbiologi

Forskare inom medicinsk cellbiologi

Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har över 110 anställda varav ungefär 25 är doktorander, 10 postdoktorer, och 40 forskare, lärare och professorer.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Forskningen kommer att bedrivas inom ämnesområdet medicinsk cellbiologi med inriktning mot ö- och stamcellsfysiologi, där projektets övergripande mål är att utveckla stamcellsterapier för typ 1 diabetes. Mycket av arbetet är av translationell karaktär och vi arbetar med kliniska prövningar parallellt med experimentella studier. Du kommer att arbeta med humana stamcellsdifferentierade insulin producerande celler i syfte att framställa celler som "undgår" attack av immunceller. I arbetsuppgifterna ingår, förutom cellodling, även in vivo arbete i djurmodeller, geneditering (CRISPR-Cas9) av humana pluripotenta stamceller samt selektering och karakterisering av utvalda cellkloner, isolering av Langerhanska öar från mus/råtta, in vitro experment med och transplantation av Langerhanska öar (mus/råtta och människa), immunohistokemi, flödescytometri, mikroskopering, ELISA, plasmaprofilering i prover från försöksdjur och människa, Western blot, Northern blot och PCR-arbete. I arbetsuppgifterna ingår planering och genomförande av delprojekt, sammanställning och analys av data, samt skrivande och publicerande av vetenskapliga arbeten. I arbetet ingår även viss handledning av doktorander och studenter.

Arbetet kommer att utföras i Joey Lau Börjessons forskargrupp (https://www.mcb.uu.se/res/groups/jlb/) och Daniel Espes forskargrupp (https://www.scilifelab.se/fellows/daniel-espes/).

Kvalifikationskrav
För anställning som forskare ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i biomedicin, biologi, eller liknande. Den sökande ska ha god förmåga att uttrycka sig muntligt och skriftligt på engelska. Ett krav är vidare att den sökande har tidigare erfarenhet av arbete med Langerhanska cellöar, stamcellsdifferentierade ö-kluster, cellodling och geneditering (CRISPRCas9) och in vivo arbete.

Stor vikt kommer att läggas vid förmågan att utveckla olika genediteringsstrategier av humana
pluripotenta stamceller, etablera nya tekniker samt vid personliga egenskaper och lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det är starkt meriterande om den sökande har en läkarexamen eftersom vi arbetar parallellt med kliniska prövningar.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 6 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Joey Lau Börjesson, 018-471 4184, joey.lau@mcb.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 3 april 2023, UFV-PA 2023/1035.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1035
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-20
Sista ansökningsdag 2023-04-03

Tillbaka till lediga jobb