Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Institutionen för kvinnors och barns hälsa är en internationell och mångprofessionell institution med fokus på kvinnors, föräldrars och barns hälsa och välfärd. Det globala hälsoperspektivet är alltid närvarande, och vi samarbetar över professioner och kliniska områden, både inom utbildning och inom forskning. Vi rekryterar en mycket motiverad person som är intresserad av att bedriva forskning inom området Psykoneuroendokrinologi. Den utlysta tjänsten är knuten till forskargruppen Neuropsykofarmakologi (https://www.kbh.uu.se/research/neuropsychopharmacology/).

Om projektet
Kvinnors psykiska hälsa. De hormonella fluktuationerna under graviditet och postpartum kan påverka hjärnan, beteende och kvinnornas mentala hälsa. Projektet kommer att använda redan samlade men också samla nya epidemiologiska, biologiska och hjärnavbildning data på kvinnor som deltar i en stor, longitudinell, population-baserad kohort av kvinnor (https://mom2b.se). Fokus för projektet kommer att vara att identifiera faktorer associerade med förlossningsdepression (PPD). Ett tvärvetenskaplig approach kommer att implementeras för att bemöta alla relevanta biopsykosociala faktorer av relevans för PPD. Flera datakällor som register-baserade data, själv-rapporterade data, beteende tester, och bilderna av hjärnans struktur och hjärnfunktionmarkörer ska ingå i studien. Syftet är att öka kunskapen om patofysiologin bakom olika typer av PPD, samt att identifiera prediktorer för PPD.

Mer information om institutionen och dess verksamhet finns på https://www.kbh.uu.se/.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Vi söker en mycket motiverad person som är intresserad av att bedriva forskning inom området Psykoneuroendokrinologi. Projektet bygger dels på data som redan är tillgänglig inom gruppen och dels på generering av ny data. Kandidaten kommer att uppmuntras till att utveckla nya sätt för att studera relevanta frågeställningar inom ämnet Psykoneuroendokrinologi. Som forskare i projektet, samt vårdpersonal med erfarenhet av att diagnostisera PPD, kommer du att utföra, genetiska, beteende och hjärnavbildning undersökningar och analysera data. Forskaren kommer att analysera data som samlas in och involveras i spridningen av resultaten vid konferenser och i vetenskapliga tidskrifter. Forskaren kommer också att fungera som en resurs för fler juniorlabmedlemmar genom att dela sin kunskap; dessutom förväntas deltagande i teamets allmänna uppgifter och samarbete med andra teammedlemmar. 

Kvalifikationskrav
Behörig att anställas som forskare är den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Den sökande skall ha grundutbildning inom medicin, bioinformatik, psykologi, biologi, kemi, eller närliggande ämnen. Problemlösningsförmåga och ett strukturerat tillvägagångssätt kombinerat med ett intresse för toppmoderna molekylära tekniker och uppfinningsrikedom är önskvärt. Den sökande ska kunna arbeta självständigt och vara väl organiserad. Personen bör vara mycket motiverad, noggrann, målinriktad och bra på såväl självständigt som grupparbete. Goda kunskaper i engelska såväl muntligt som skriftligt krävs; det är meriterande att även kunna svenska. Särskild vikt kommer att läggas vid dokumenterad erfarenhet av experimentellt arbete, statistiska analyser och tidigare publikationer.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi söker en person som har ett genuint intresse av psykoneuroendokrinologi. Tidigare erfarenhet av gen-för-miljö interaktionsstudier är meriterande. Det är också meriterande om du har erfarenhet av hjärnavbildningsforskning och god erfarenhet av behandling av stora datamängder samt goda grundläggande kunskaper inom biostatistik och molekylärbiologi. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet när det gäller vem som bedöms ha bäst förutsättningar att utveckla och genomföra det planerade projektet.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 80%. Tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Forskargruppledare Erika Comasco,  erika.comasco@neuro.uu.se, 018-471 5020.


Välkommen med din ansökan senast den 30 januari 2023, UFV-PA 2023/207.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/207
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-17
Sista ansökningsdag 2023-01-30

Tillbaka till lediga jobb