Uppsala universitet, institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 250 anställda och omsätter 250 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Multiferroiska material kombinerar magnetisk och elektrisk ordning och kan användas inom exempelvis informationslagring, men hittills har relativt få multiferroiska system framställts. Det här projektet har  därför som mål att tillverka nya multiferroiska material baserade på så-kallade berlinerblåanaloger, dvs ramverksföreningar av metaller och cyanidjoner. Deras magnetiska egenskaper har undersökts förhållandevis noggrant och nyligen upptäcktes en potentiellt ferroelektrisk fas. Således borde det vara möjligt att förena dessa egenskaper i samma material.

Den sökande kommer att ansvara för syntes och analys av en rad berlinerblåanaloger. Både röngten- och neutrondiffraktion kommer att användas, möjligen under tryck och varierande temperatur, samt magnetiska mätningar och analys av närordning. En avsevärd del av forskningen kommer att utföras på synkrotron- och neutronstrålningsanläggningar. Efter slutfört project kommer den sökande att ha tillskansat sig värdefull erfarenhet av både syntes och avancerad materialanalys med olika tekniker. 

Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt sina forskningsstudier som inkluderar att delta i forskningsprojekt som nämns ovan och att fullgöra kurser på doktorandnivå. Arbetsuppgifterna kan också inkludera undervisning och annan institutionstjänstgöring (högst 20%).

Kvalifikationskrav

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper
  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, motivation, och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • erfarenhet av materialanalysis med diffraktionsbaserade tekniker är önskvärt
  • erfarenhet av koordinationspolymerer eller liknande material är önskvärt

Sökande välkomnas oavsett nationalitet, könsidentitet, sexuell läggning, religion, ålder, etnicitet eller bakgrund. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Martin Sahlberg, martin.sahlberg@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 17 februari 2023, UFV-PA 2022/4780.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4780
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-13
Sista ansökningsdag 2023-02-17

Tillbaka till lediga jobb