Uppsala universitet, Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Institutionen för kirurgiska vetenskaper (IKV) tillhör vetenskapsområdet för medicin och farmaci och har ca 160 anställda och runt 200 registrerade doktorander, av vilka flertalet är kliniskt verksamma läkare och sjuksköterskor. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Undervisningen sker bl.a. inom läkar-, sjuksköterske-, röntgensjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. Forskningen bedrivs i forskargrupper organiserade utifrån olika kirurgiska specialiteter och näraliggande ämnen såsom anestesi, intensivvård och radiologi. Mycket forskning bedrivs i samarbete mellan olika forskargrupper inom IKV och vid andra institutioner vid Uppsala universitet samt med andra universitet både i Sverige och internationellt. Många av institutionens anställda har anställningar som är förenade med befattningar vid Akademiska sjukhuset.

Nu söker IKV en postdoktor i bioinformatik, med inriktning mot genetisk epidemiologi!

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitetet.

Projektbeskrivning
Utveckling av svår sjukdom pga infektioner är starkt kopplad till värdfaktorer. Det finns idag stora genotypade kohorter liksom stora databaser med data på hälsa och sjukdom. Genom att använda data från stora kohorter och nationella register studerar vi vilka biologiska mekanismer som ligger bakom allvarlig sjukdom.

Arbetsuppgifter
I rollen som postdoktor förväntas du hantera stora databaser med genetiska data och data från nationella register. Du ska undersöka vilka genvarianter och proteiner som är nyckelfaktorer för att utveckla allvarlig sjukdom till exempel efter infektion med metoder så som GWAS och Mendelisk randomisering. Arbetsuppgifterna består av självständig databearbetning, statistiska analyser och att skriva vetenskapliga artiklar i samarbete med forskningsgruppen.

Kvalifikationskrav
För anställning som postdoktor ska du ha (eller erhålla innan anställningens startdatum) en doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i genetisk epidemiologi, bioinformatik eller ämnesområde som bedöms likvärdigt. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år (med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc).

För att lyckas i rollen krävs det att du har ett starkt intresse för och erfarenhet av genetisk epidemiologi och/eller att du har expertkunskaper i genetisk epidemiologisk studiedesign, samt tidigare kunskap och erfarenhet av att självständigt programmera statistiska analyser av epidemiologiska data. Du ska ha dokumenterade färdigheter i datamanagement, statistiska analyser och statistisk modellering (R, Python). Du har mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i det engelska språket och du har utmärkta färdigheter i vetenskaplig skrift. Som person har du en fallenhet för att samarbeta med andra, vilket är nödvändigt för ett framgångsrikt arbete med andra såväl som individuellt. Du har lätt för att prioritera bland dina arbetsuppgifter och du har en god organisationsförmåga. Slutligen är du detaljorienterad och har ett professionellt förhållningssätt.

Önskvärt/meriterande
Erfarenhet av statistiska analyser av data från svenska nationella register är meriterande.

Instruktioner för ansökan
Din ansökan ska innehålla:

  • CV (max 2 sidor)
  • Personligt brev som beskriver dig, ditt forskningsintresse och erfarenhet, samt varför just du är lämplig för denna tjänst (max 2 sidor)
  • Publikationslista
  • Kopior av doktorsexamen, dina kursbetyg och andra relevanta meriter
  • Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i två år. Omfattningen är 100 %. Tillträde snarast möjligt, eller efter överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om positionen lämnas av: Prof. Miklos Lipcsey, miklos.lipcsey@surgsci.uu.se  
För anställningsfrågor kontakta personalsamordnare Karin Johansson, karin.johansson@surgsci.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 16 mars 2023, UFV-PA 2022/4650.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, efter överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4650
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-15
Sista ansökningsdag 2023-03-16

Tillbaka till lediga jobb