Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 250 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära (LUVAL); geofysik; naturresurser och hållbar utveckling (NRHU); mineralogi, petrologi och tektonik (MPT); paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap.

Enheten för vindenergi finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Vi bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering och optimering av vindkraft och hållbar energiomställning. Verksamheten omfattar undervisning, forskning och samverkansprojekt.

Utbildningen består av undervisning på campus och distans på grundläggande- och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning.

Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt. Idag omfattar verksamheten cirka 20 personer med teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling.

Avdelningen finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Läs mer på avdelningens webbplats.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Fokusområdet för denna position är att studera de fysiskaliska egenskaperna av det atmosfäriska gränsskiktet som påverkar dynamiken i vindkraftparker och dess prestanda. Exempel på sådana händelser är så kallade low level jets, grunda atmosfäriska gränsskikt och blockering. Dessa studier utförs huvudsakligen genom att implementera beräkningsmodeller för att presentera ovan nämnda atmosfäriska förhållanden över olika områden och dess interaktion med vindkraftverk i vindkraftsparker. Områdena omfattar både havsbaserad och landbaserad vindkraft, med ett särskilt intresse för komplex terräng inklusive skog. Modeller som kommer att implementeras och användas för CFD-simuleringarna bör ha tillräcklig upplösning för att representera turbulensrörelserna över en vindkraftpark (inklusive rotorvaken) såväl som förändringarna under den dagliga atmosfäriska stabilitetsövergången. För att möta dessa krav bör Large-Eddy Simuleringar (LES) användas.

Denna tjänst är en del av ett H2020-projekt där vindenergisektionen vid Uppsala universitet ingår i ett konsortium av ledande forskargrupper från olika institutioner och företag över hela Europa.

Vid sidan av forskningsuppgifterna kan tjänsten innefatta undervisning upp till högst 20 % av den totala tiden.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i meteorologi, fysik, klimatvetenskap, matematik eller liknande med inriktning mot strömningsdynamik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Sökande skall ha dokumenterad erfarenhet av att arbeta med beräkningsmodellering av atmosfäriska flöden på mikroskalenivå tillämpad på studier av horisontella vindkraftverk.

Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det är önskvärt och meriterande om sökande har en eller flera följande erfarenheter sedan tidigare;

  • Dokumenterad erfarenhet av implementering av modeller baserade på LES, i plattformen
    OpenFOAM.
  • Besitter kunskap om bedömning av mekaniska belastningar över vindturbiner.
  • Kunskaper i programmering på i C++ och erfarenhet av Linux-system.
  • Tidigare arbetat i en internationell forskningsmiljö.
  • Dokumenterad erfarenhet av självständigt arbete och analytisk förmåga. Kvaliteten på peer-reviewed publikationer och feedback från referenserna kommer att bidra till rangordningen av kandidater.

Ansökan skall innehålla följande:

  • CV (meritförteckning)
  • En kort presentation (maximum två sidor) av tidigare prestationer inom forskningsområdet och hur det är relevant för tjänsten.
  • Förteckning av publikationer in peer-reviewed internationella tidskrifter
  • Två referenser (namn, titel och kontaktuppgifter)

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-01-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby, Gotland.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Stefan Ivanell, Enhetschef.
Telefonnummer +46498108360. E-postadress: stefan.ivanell@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 11 november 2022, UFV-PA 2022/3744.

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3744
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-10-14
Sista ansökningsdag 2022-11-11

Tillbaka till lediga jobb