Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Tillsvidareanställning på heltid med tillträde snarast vid avdelningen för Solcellsteknik.

Institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet har en innovativ och internationell forskningsmiljö som kan ta sig an tekniska och samhällsrelevanta utmaningar nu och för framtiden. Institutionen har åtta avdelningar, inklusive Myfab, som är vår infrastruktur för renrumsforskning.

Avdelningen för Solcellsteknik bildades som självständig avdelning 2020, men verksamheten i form av en väletablerad forskargrupp har funnits på Uppsala universitet sedan 1994. Avdelningsföreståndare är professor Marika Edoff

Solceller är en mångsidig och snabbväxande förnybar energiteknik. Avdelningen för solcellsteknik arbetar främst med grundläggande förståelse och utveckling av effektiva, billiga solceller baserade på tunnfilmsteknik, med fokus på material som innehåller kalkogenider, som selen och svavel, till exempel materialen (Ag,Cu)(In,Ga)Se2 (CIGS) och Cu2ZnSn(S,Se)4 (CZTS), men även oorganiska perovskitmaterial. Teori, till exempel i form av DFT-beräkningar och modeller för materialstabilitet och materialegenskaper har blivit en allt viktigare del av vår forskning.

Projektbeskrivning: Vi satsar nu på att konsolidera verksamheten inom ab-initio-beräkningar på solcellsmaterial. Flera projekt inom avdelningen kommer att dra nytta av en mer långsiktig satsning på teori för att öka förståelsen för material och i förlängningen göra material med bättre solcellsegenskaper. Exempel på viktiga egenskaper är stabilitet i värme och ljus, absorptionsförmåga, men även hur materialen kan tillverkas och hur dopningen och stabiliteten i materialen kan påverkas av till exempel tillsatser av alkalimetaller.

Arbetsuppgifter: Forskning på kristallstruktur- och fasstabilitet, bandkantstruktur, defektegenskaper och ljusabsorption med hjälp av (men inte begränsat till) atomistiska beräkningsmetoder baserade på täthetsfunktionalteori (DFT). Forskningen kommer att fokusera på att stödja befintliga forskningsprojekt.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i fysik eller materialvetenskap, med fokus på materialteori (kondenserade materiens teori). Dokumenterad skicklighet i beräkningar av halvledarmaterial och optiska material. Du skall ha kunskap om modellering och analys av elektronisk bandstruktur av sådana material med hjälp av sofistikerade DFT-baserade programpaket. Flerårig erfarenhet av att kombinera resultat från DFT beräkningar med experimentella resultat, liksom kunskaper i programmering. Egen erfarenhet av lyckade ansökningar till högpresterande datorer för beräkningar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och du måste vara självgående, ha förmåga att leda och driva projekt och kunna samarbeta med andra forskare. Det är viktigt att du är pedagogisk, strukturerad och att du kan arbeta effektivt både individuellt och i grupp. Vi kräver mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Meriterande/önskvärt i övrigt: Vid bedömning av ansökningarna kommer särskild vikt att läggas vid sökandes dokumenterade erfarenhet av att publicera vetenskapliga arbeten i tidskrifter av hög kvalitet.

Instruktioner för ansökan: Din ansökan ska innehålla:

  • Ett kort brev som beskriver dig själv och varför du anser dig själv vara lämpad för denna tjänst
  • CV (max. 2 sidor)
  • Publikationslista
  • Kopia av din doktorsexamen

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska.

Lön: Individuell lönesättning

Tillträde: Snarast enl överenskommelse

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning: 100 %

Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Marika Edoff (marika.edoff@angstrom.uu.se)  

Välkommen med din ansökan senast den 4 juli 2022, UFV-PA 2022/2040.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enl överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2040
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-06-20
Sista ansökningsdag 2022-07-04

Tillbaka till lediga jobb