Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Beskrivning: Forskargruppen Molekylär Geriatrik är verksam vid Rudbecklaboratoriet och är nära knuten till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhusets minnesmottagning. Vår forskning är inriktad mot proteininlagring vid Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och andra demenssjukdomar. Forskningen sker i samarbete med andra universitetsgrupper såväl internationellt som inom Sverige.

Projektbeskrivning: Alzheimers sjukdom är den vanligaste orsaken till demens och medför stort lidande, både för patienter och anhöriga. I dagsläget finns ingen läkemedelsbehandling tillgänglig och många frågetecken återstår kring vad som faktiskt orsakar sjukdomen och hur den sprids i hjärnan. Forskningen på området har i första hand varit inriktad på förändringar som sker i nervcellerna, men alltmer uppmärksamhet riktas nu mot hjärnans olika gliaceller. Astrocyter är den vanligaste celltypen i hjärnan och deras egenskaper har därför stor inverkan på vävnaden. Det övergripande målet med vår forskning är att undersöka hur astrocyter är inblandade i sjukdomsförloppet vid Alzheimers sjukdom och hur vi kan påverka dem med olika behandlingar. Projektet kommer i första hand vara fokuserat på analyser av amyloid beta-inklusioner i astrocyter.

Arbetsuppgifter: Cellodling: Odling av humana astrocyter som mognats ut från iPS-celler.

Aggregering av amyloid beta och exponering av celler: För att producera amyloid beta-fibriller kommer etablerade protokoll att följas. Celler exponeras för sonikerade fibriller och cellerna och cellodlingsmediet studeras med olika tekniker.

Isolering av amyloid beta-inklusioner: Celler exponeras för sonikerade fibriller och magnetiska beads. Amyloid beta-inklusioner isoleras och analyseras.

Mikroskopering: Flouresence och konfokal-mikroskopering kommer att användas för att analysera immunofärgningar och Time-lapse-mikroskopi för att filma celler. Kvantifieringar av flouresence-färgningarna kommer att göras med Image J.

Övriga metoder som kan komma att användas:

Western blot

ELISA

Immunohistokemi av hjärnvävnad

Kvalifikationer: Den sökande skall ha fullgjort högskoleutbildning inom biomedicinar- civilingenjör-, naturvetar-, apotekar-programmet eller motsvarande. Erfarenhet av arbete med cellulära modellsystem för Alzheimers sjukdom och odling av humana iPSC-deriverade astrocyter är ett krav, liksom erfarenhet av Amyloid beta-aggregering och arbete med magnetiska beads. God förmåga att uttrycka sig på engelska i skrift och tal är också ett krav.

Önskvärt/meriterande: Erfarenhet av immunofärgningar och immunocytokemiska analyser är meriterande. Det är också önskvärt att den sökande behärskar flera av följande tekniker: ELISA, Western blot, samt flourescens och time lapse-mikroskopi.

Ansökan: Ansökan skall skrivas på svenska eller engelska och innehålla ett kort personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen, CV, samt en lista på de metoder du behärskar.

Tillträde: 2020-08-17 eller enligt överenskommelse

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Anställningsform: Tidsbegränsad, 6 månader med möjlighet till förlängning.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anna Erlandsson, telefon: 0737-815347, e-post: anna.erlandsson@pubcare.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 11 juni 2020, UFV-PA 2020/1977.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2021-02-16
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/1977
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-05-28
Sista ansökningsdag 2020-06-11

Tillbaka till lediga jobb