Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för Cell och Molekylärbiologi vid Uppsala universitet är en tvärvetenskaplig och framgångsrik forskningsinstitution som bedriver forskning inom Strukturbiologi, Molekylärbiologi, Mikrobiologi, Beräkningsbiologi, Molekylär systembiologi, Biofysik och molekylär evolution. Läs mer på http://www.icm.uu.se.

Maria Selmers forskargrupp arbetar med strukturbiologi i kombination med komplementära tekniker för att förstå struktur-funktionssamband, med fokus på proteinevolution samt proteinsyntes och antibiotikaresistens. Den som anställs kommer att arbeta inom det multidisciplinära projektet "Evolution av nya gener och proteiner" som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Projektet är ett samarbete mellan två institutioner: Institutionen för cell och molekylärbiologi (ICM) och Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM) som syftar till att förstå samband mellan struktur och funktion i evolutionen av nya proteiner.

Inom projektet kommer forskaren att studera proteiner från bakterier och fisk, och samarbeta med genetiker, bioinformatiker och beräkningsbiokemister. Se följande länk för mer information: https://www.wallenberg.com/kaw/projekt-soker-svar-pa-hur-nya-gener-uppstar-ur-intet

Nu söker vi en person med stark motivation för att identifiera och lösa vetenskapliga problem.

Arbetsuppgifter: Den anställda kommer att arbeta inom ett projekt som syftar till förståelse av hur struktur och funktion sammanflätas med evolutionen av nya proteiner och hur proteiner kan anpassas till nya förhållanden. Arbetsuppgifter inkluderar till exempel uttryck och rening av proteiner, karaktärisering med olika biokemiska och biofysikaliska metoder samt strukturella studier med kristallografi och andra metoder. Forskaren kommer att arbeta i en internationell, multidisciplinär och dynamisk miljö med utmärkta möjligheter att lära sig nya tekniker. Se gruppens hemsida för mer information: http://xray.bmc.uu.se/~selmer/ Övrig tjänstgöring vid institutionen kan förkomma så som undervisning och administrativt arbete, dock högst upp till 20% av tjänsten.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i strukturbiologi, biokemi eller motsvarande Dokumenterad erfarenhet av molekylärbiologi samt arbete med uttryck och rening av proteiner. Du har stark motivation för att identifiera och lösa vetenskapliga problem. Dokumeterad erfarenhet av makromolekylär röntgenkristallografi, demonstrerad vetenskaplig skicklighet vilket är uppvisat i vetenskapliga publikationer samt presentationer vid nationella och internationella konferenser. Då positionen är stationerad i en internationell miljö är utmärkt kunskaper engelska, både  i tal och skrift, ett krav. Särskild vikt kommer att  fästas vid vetenskaplig skicklighet och personliga färdigheter såsom goda kommunikations- och samarbetsfärdigheter, förmåga att arbeta självständigt samt vetenskaplig mognad och kreativitet.

Meriterande i övrigt:

  • Erfarenhet av komplementära strukturbiologiska, biofysikaliska och biokemiska metoder.
  • Erfarenhet av uttryck, rening och strukturarbete med fosfoglukomutas-enzymer.

Ansökan ska fördelaktigt skrivas på engelska och innehålla:

  • Personligt brev. En kort beskrivning av dina intressen och kvalifikationer för att bedriva forskning i detta projekt (max en sida).
  • CV med fullständig publikationslista.
  • Kopia av officiella akademiska betyg
  • Namn, e-postadresser och telefonnummer till tre referenspersoner. Ange hur de är yrkesmässigt kopplade till dig (t ex doktorandhandledare).

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-06-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-10-31.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Maria Selmer, maria.selmer@icm.uu.se, för administrativa frågor Hr-generalist Frida Österdahl, tel. 018-471 4416, e-mail frida.osterdahl@icm.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 9 april 2020, UFV-PA 2020/1093.

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2020-10-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-06-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/1093
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-26
Sista ansökningsdag 2020-04-09

Terug naar vacatures