Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Projektbeskrivning: Mjukmagnetiska material spelar en avgörande roll i alla delar av det elektriska energisystemet. De leder och förstärker magnetiska flöden i t.ex. elektriska motorer, generatorer, transformatorer, och kraftelektronik. Varje gång det magnetiska flödet byter riktning fram och tillbaka, vilket typiskt sker 50 gånger per sekund, så uppstår energiförluster på grund av att det magnetiska flödet i det mjukmagnetiska materialet inte riktigt klarar av att hänga med i svängarna. Genom att utveckla bättre mjukmagnetiska material kan vi minska dessa förluster. Närmare hälften av all elektrisk energi konsumeras idag av en elektrisk motor och graden av elektrifiering måste öka för att skapa ett hållbart och helt förnybart energisystem. Därför kommer även små förbättringar av prestandan hos mjukmagnetiska material leda till stora globala energibesparingar.

Syftet med detta projekt är att utveckla nya mjukmagnetiska metallglas som passar att tillverkas additivt. Additiv tillverkning (som även kallas 3D-utskrivning), där komponenter skapas lager för lager från ett metallpulver som snabbt värms upp och kyls ned igen, håller på att revolutionera tillverkningen av specialkomponenter inom områden där höga krav ställs på t.ex. mekanisk styrka och låg vikt. Att kunna tillverka material som dessutom har funktionella magnetiska egenskaper är en viktig utmaning. AM-tekniken är resurseffektiv eftersom komponenten skapas i sin rätta form och minimalt med material går till spillo. I detta projekt kommer vi att använda kombinatoriska materialframställningsmetoder för att på ett effektivt sätt undersöka material med varierande sammansättning för att hitta optimala materialkombinationer. Projektet stöds av Energimyndigheten.

Arbetsuppgifter: Initialt kommer kombinatorisk sputtring av gradientprover kombinerat med mätningar av magnetiska och strukturella egenskaper att användas för att effektivt undersöka ett stort antal prover med varierande sammansättning. Att utveckla effektiva rutiner för datahantering och analys kommer att vara en viktig del av arbetet. Provframställning, avancerade mätningar och analys kommer att vara huvuduppgifterna senare i projektet.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete, där effektivt samarbete och kommunikation med andra materialforskare och utvecklare inom AM-området kommer att vara viktigt.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden. Anställningstiden är fyra år. Om institutionstjänstgöring på maximalt 20 procent ingår i anställningen, kan en förlängning beviljas upp till högst fem år.

Kvalifikationskrav: Vi söker en person med stark motivation att genomföra doktorandstudier inom detta ämne och som vid överenskommet startdatum har en grundläggande högskoleexamen på masternivå eller motsvarande (t.ex. civilingenjörsexamen) med specialisering inom fysik, materialteknik, kemi eller motsvarande.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och söker en person med god förmåga att både arbeta självständigt och i grupp då forskningsarbetet kommer att skifta mellan dessa två arbetsformer. Dessutom behöver du vara starkt motiverad att lära dig nya metoder, ha lätt för att kommunicera dina forskningsresultat samt ha god analytisk förmåga. Du behöver ha goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt. Om du inte redan pratar svenska, rekommenderas du att lära dig svenska under anställningen. Uppsala universitet erbjuder svenska kurser.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett personligt brev som beskriver forskningsintressen och tidigare erfarenhet, CV, kopior av examensbevis och betyg, kopia på examensarbete, rekommendationsbrev och/eller kontaktuppgifter till 2-3 referenser, samt andra relevanta dokument.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2020-04-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Petra Jönsson, 018-471 35 97, petra.jonsson@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 27 mars 2020, UFV-PA 2020/706.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-04-01
Löneform Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/706
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-02-25
Sista ansökningsdag 2020-03-27

Terug naar vacatures