Uppsala universitet, institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har ca 280 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Mer än 4000 studenter läser årligen här och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. För mer information, se www.it.uu.se

Datorarkitekturgruppen erbjuder en bred och öppen forskningsmiljö för att stödja vår lärare, inklusive mentorskap, kollaboration och omfattande forskningsaktiviteter inom datorarkitektur (mikroarkitektur, minnesystem, säkerhet, effektivitet, simulering, körtidsoptimering, kompilator co-design, o.s.v.) samt djup erfarenhet om nationella och EU bidragsansökningar, patent, och startups. Forskningsgruppen uppmuntrar särskilt till interna och externa samarbeten, och har åtagit sig att introducera nya lärare till sina befintliga samarbetsnätverk. 

Beskrivning av ämnesområdet: Området datorarkitektur spänner från processormikroarkitektur till co-design av hård- och mjukvarukomponenter på systemnivå. Prestanda, effekt, komplexitet, säkerhet och kompatibilitet med existerande mjukvaror och system är viktiga egenskaper på alla nivåer. Datorarkitektur bygger på mikroarkitektur och kan inkludera co-design av hård- och mjukvaror (till exempel applikationer, kompilatorer och operativsystem), acceleratorer, användning av maskinginlärning för systemdesign, säkerhet, nya minnesteknologier, datacenter, moln/distribuerade system, o.s.v. 

Arbetsuppgifter: Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Det ingår även att följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. 

Anställningsperiod: Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor. 

Behörighetskrav: Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är enligt högskoleförordningen den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och den vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. 

Enligt Uppsala universitets anställningsordning är pedagogisk skicklighet ett behörighetskrav för anställning som biträdande universitetslektor. Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning, omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Den högskolepedagogiska utbildningen kan genomföras under de första två anställningsåren. 

Enligt Uppsala universitets anställningsordning gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. 

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och/eller engelska om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år. 

Bedömningsgrunder

Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet: Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten. Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom datorarkitektur och datormikroarkitekturer. Erfarenhet med co-design av mikroarkitektur med andra systemaspekter som mjukvaror, kompilatorer, acceleratorer, maskininlärning, säkerhet, nya minnesteknologier, datacenter, och moln/distribuerade system är meriterande. 

Lika stor omsorg kommer att ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga skickligheten. Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid pedagogiska meriter inom datorarkitektur och datorsystem. 

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap. 

Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. 

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas bland annat genom förmåga att bidrag till och/eller initiera och genomföra samarbetsprojekt med företag samt att leda och bidra till nya företag. 

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. 

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. 

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen. 

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. För närvarande är det fler med juridiskt kön man än juridiskt kön kvinna bland biträdande universitetslektorer inom fakulteten. Universitetet eftersträvar en jämnare könsfördelning inom denna kategori.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning sex år.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av Philipp Rümmer, tel: 018-471 3156, e-post: philipp.ruemmer@it.uu.se eller Lina von Sydow, Tel: 018-471 2785, e-mail: lina.von.sydow@it.uu.se.

För ytterligare information:

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor (stycke 10.1, samt bilaga 3)

Välkommen med din ansökan senast den 15 mars 2020, UFV-PA 2019/4567.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4567
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-02-06
Sista ansökningsdag 2020-03-15

Tillbaka till lediga jobb