Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material är idag en del av Institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet, se https://www.teknik.uu.se/. Från och med 2020-01-01 kommer Institutionen för teknikvetenskaper att delas i tre nya institutioner. Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material kommer då att tillhöra Institutionen för materialvetenskap.

Arbetsuppgifter: Inom avdelningen för Nanoteknologi och Funktionella Material har vi under flera år utvecklat cellulosabaserade material och ledande polymerer för energilagrings- och miljöapplikationer.

Vi avser att starta ett nytt projekt inom ovanstående område fokuserat på så kallat kolfiberpapper. Kolfiberpapper, ofta kallat ”kolpapper”, är ett ledande material som kännetecknas av unika egenskaper såsom hög elektrisk ledningsförmåga, kemisk stabilitet, låg vikt, porös struktur och mekanisk integritet. Det har använts flitigt som en avancerad plattform för att framställa energilagringsanordningar, men en begränsning är de höga fiberkostnaderna på grund av den tid/energikrävande karboniseringsprocessen i produktionen av kolfiber. Det är därför mycket tilltalande att producera kolfiber från naturliga biopolymerfibrer med låg kostnad via ett förenklat karboniseringsförfarande och en förenklad tillverkningsprocess.

Projektet, som kommer att genomföras vid Avdelningen för Nanoteknologi och Funktionella Material, syftar till att utveckla cellulosabaserad kolfiber för tillverkning av elektrokemiskt stabilt och mekaniskt flexibelt cellulosabaserat kolpapper och utvärdera dess potential i flexibla energilagringsenheter. Andra miljörelaterade tillämpningar kommer också att undersökas. Detta arbete innefattar framställning av ledande polymer/cellulosakompositer och användning av sådana kompositer som kolprekursorer för att producera nya kolfiber via olika karboniseringstekniker. 

Kvalifikationskrav: Magisterexamen inom kemiteknik, nanoteknologi, materialkemi eller motsvarande utbildning inom angränsande områden. Sökande bör ha ett starkt intresse inom materialkemi. Erfarenhet av arbete med kolmaterial, batterier, superkondensatorer, elektrokemi och cellulosa är meriterande.

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter inom engelska är ett krav.

Personliga egenskaper, som förmåga att leda och driva projekt och samtidigt kunna interagera med andra forskare är mycket viktiga. Sökanden måste vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Jonas Lindh, jonas.lindh@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 20 januari 2020, UFV-PA 2019/4621.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4621
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-16
Sista ansökningsdag 2020-01-20

Terug naar vacatures