Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Uppsala universitet ledigförklarar härmed följande: Postdoktor i Teori för Magnetiska Material vid Institutionen för Fysik och Astronomi. Startdatum: september 2018. Forskningsområde: materialteori.

Avdelningen för materialteori erbjuder forskning i världsklass inom s.k. första-princip beräkningar av materialegenskaper. Inom avdelningen finns, förutom utnyttjande av redan existerande program, utveckling och implementation av nya beräkningsmetoder. Forskningen fokuseras på magnetism, elektronstrukturer, topologiska faser, korrelationsfenomen och material för grön energi.

Postdoktoren kommer arbeta i ett teoretisk/experimentellt konsortium som fokuserar på magnetiska material för grön energi. Specifikt innebär detta magnetiska material med magnetokolorisk effekt samt permanentmagneter som inte innehåller sällsynta jordartsmetaller. Datamining tekniker samt artificiell intelligens kommer att anvndas för att identifiera nya material med önskvärd funktionalitet. Andra arbetsmetoder som kommer användas är elektronstrukturberäkningar samt simuleringsmetoder som kopplar spin- och gitterdynamik. Växelverkan med experimentella partners i konsortiet är ett viktigt inslag i arbetet.

Krav för anställning är doktorsexamen i fysik, med goda kunskaper i fasta tillståndets teori. För anställning som postdoktor krävs att innehavaren har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Ansökan bör innehålla en beskrivning av forskningsintresse, CV, publikationslista, kopior av examina, samt en kopia av avhandlingen om möjligt. Rekommendationsbrev kan bifogas ansökan.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. Uppsala universitet eftersträvar en jämnare könsfördelning bland sina anställda därför uppmanas kvinnliga kandidater särskilt att söka.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2018-09-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-08-31.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av 
Prof. Olle Eriksson, olle.eriksson@physics.uu.se, tel.nr. +46 – (0)18 – 471 3625.

Välkommen med din ansökan senast den 15 augusti 2018, UFV-PA 2018/2251.

Anställningsform Tijdelijk dienstverband langer dan 6 maanden
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/2251
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-07-05
Sista ansökningsdag 2018-08-15

Terug naar vacatures