Institutionen för lingvistik och filologi

Vill du gå en forskarutbildning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand på Uppsala universitet.

Institutionen för lingvistik och filologi bedriver forskning och utbildning inom språkvetenskap och textstudier med fokus på Asiens språk och kulturer, Europas klassiska språk, lingvistik och datorlingvistik. Utbildning erbjuds på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Institutionen har ett åttiotal anställda, som tillsammans med studenter och samarbetspartners skapar en internationell och intellektuellt livaktig miljö.

Doktorandstudierna motsvarar 4 års heltidsarbete för vilka doktoranden erhåller en lön som anställd vid institutionen. Doktoranden förväntas bedriva studier och forskning på heltid samt delta i och bidra till institutionens verksamhet. Undervisning och/eller administrativa uppgifter kan tillkomma upp till 20 %, varvid doktorandanställningen förlängs med motsvarande tid.

 

Arbetsuppgifter

Doktorandstudierna bedrivs inom ramen för det VR-finansierade projektet: Språkförändring och sakprosa – en storskalig studie av den moderna svenskans historia (1800–1950). Målet med projektet är att undersöka utvecklingen av det svenska språket i sakprosa under den aktuella perioden, med ett stort fokus på att utveckla bättre verktyg för automatisk storskalig analys av hög kvalitet för äldre svenska. Projektet är ett samarbete mellan datorlingvistik och nordiska språk, och doktoranden förväntas bidra till forskning inom båda fälten, med en tyngdpunkt mot datorlingvistik.

Doktoranden kommer att arbeta med ett flertal delproblem inom projektet, såsom utvecklig av verktyg för data som digitaliserats med låg kvalitet, utvärdering av verktyg för äldre svenska, vilket också innefattar annotering av nya datamängder, utveckling av metoder för att kvantifiera språkutveckling på olika nivåer, analys av språkutveckling, med mera.

 

Kvalifikationskrav

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå i datorlingvistik/språkteknologi eller ett datavetenskapligt eller språkvetenskapligt ämne som ger en god grund för utbildning på forskarnivå i datorlingvistik, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande.

Goda kunskaper i svenska (eller ett annat skandinaviskt språk) är ett krav eftersom projektet har ett fokus på svenska texter.

 

Önskvärt/meriterande i övrigt

En bakgrund inom lingvistik och/eller nordiska språk är meriterande, liksom tidigare erfarenhet att ha jobbat med historiska texter, särskilt för svenska eller andra skandinaviska språk.

 

Ansökningsförfarande

Ansökan ska innehålla:

  • CV (max 2 sidor).
  • Ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen.
  • En plan för avhandlingsprojektet på högst tre sidor.
  • Kopior av examensbevis och betyg.
  • Examensarbete(n) och eventuella publikationer.
  • Övriga relevanta handlingar som sökanden önskar åberopa.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

 

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Docent Sara Stymne (sara.stymne@lingfil.uu.se) eller Professor David Håkansson (david.hakansson@nordiska.uu.se)

 

Välkommen med din ansökan senast den 3 mars 2025, UFV-PA 2024/4415.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4415
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-01-20
Sista ansökningsdag 2025-03-03
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb