Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även forskning och utbildning inom Life Science, hälsoteknik, smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen Elektricitetslära vid institutionen för Elektroteknik. 

Forskningsprojektet
Utvecklingen av fordonsindustrin i Sverige har medfört nya innovativa lösningar för ett mer hållbart samhälle. Övergången från den traditionella fossildrivna bilen till den mer hållbara elbilen har öppnat upp för nya, smarta lösningar. En sådan lösning är möjligheten att använda batteriet i elbilar för mer än enbart framdrift av fordonet. Denna teknik kallas Vehicle-to-everything (V2X). V2X möjliggör för elbilsägare att ladda ur elbilens batteri för att använda den lagrade energin för andra ändamål, såsom att försörja hemmet vid ett plötsligt elavbrott eller undvika att köpa el från nätet när priset är högt. En annan möjlighet med V2X är att elbilsägare kan sälja den lagrade energin i elbilarna på en elmarknad, såsom den lokala flexibilitetsmarknaden eller balansmarknaden. Men på grund av elbilens nödvändiga kraftelektronik och laddstationens elektriska karakteristik finns det risk att det uppstår högfrekventa övertoner i både spänning och ström som potentiellt kan vara skadlig för annan närliggande elektronik. Eftersom V2X fortfarande är en relativt ung teknologi är det nödvändigt att undersöka i vilken utsträckning, störningar som uppstår vid V2X i stora parkeringsanläggningar, har en negativ påverkan på närliggande elektronik samt om och hur det påverkar elnätet. Det aktuella arbetet genomförs i samarbete med Volvo Cars, Zeekr Tech EU, och Vattenfall.

Arbetsuppgifter 

  • Mätningar av högfrekventa övertoner och störningar som kan uppstå vid smart laddning av elfordon.
  • Utveckla styrstrategier och algoritmer för smart och dubbelriktad laddning av elfordon. Samt utföra pilot och färdtester av de utvecklade styrstrategierna.
  • Undervisning på ingenjörs och master-program inom elektroteknik.
  • Leda forskningsprojekt i samarbete med externa aktörer.

Kvalifikationskrav

  • Doktorsexamen, eller en motsvarande utländsk examen, i elektroteknik
  • God pedagogisk skicklighet inom undervisning på svenska och engelska.
  • Erfarenhet av att arbete med LabVIEWoch elektrisk motorkontroll
  • Erfarenhet av elektrisk mätteknik
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.
  • Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande i övrigt

  • Vi ser gärna att du har erfarenhet av undervisning och handledning av studenter inom motorkontroll och närliggande områden.
  • Erfarenhet av TwinCAT, är meriterande.
  • Erfarenhet av Energy Management Systems är meriterande
  • Erfarenhet av att arbete i samarbetsprojekt med forskare och externa aktörer.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Karin Thomas, karin.thomas@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 15 november, 2024, UFV-PA 2024/3738.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3738
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-31
Sista ansökningsdag 2024-11-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb