Uppsala University,Department of Earth Sciences

Doktorand i meteorologi med inriktning mot vindenergi till havs

,Söker du en doktorandtjänst som är i nära samarbete med en av de största utvecklarna av havsbaserade vindkraftparker i Europa? Vill du uppleva att bo i Sverige och i Tyskland samt resa till andra europeiska länder för kurser och konferenser? Då välkomnar vi dig att söka denna tjänst vid Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. Du hittar vår verksamhet både i Uppsala och på Gotland. Läs mer här: geovetenskaper

Avdelningen för vindenergi på Campus Gotland bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering, optimering av vindkraft och hållbar energiomställning. Verksamheten omfattar undervisning, forskning och samverkansprojekt. Utbildningen består av undervisning på campus och distans på grundläggande- och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning.

Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt med aktörer inom akademi, offentlig sektor och industrin. Idag omfattar verksamheten cirka 25 personer med teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling.  

Avdelningen utökas nu med sex nya doktorander inom vindkraftsområdet varav detta är en av dessa sex tjänster. Forskningsprojektet är ett samarbete med avdelningen Offshore Wind Resource & Production på Vattenfall i Hamburg, Tyskland. Projektet är också en del av ett stort internationellt akademiskt samarbetsnätverk.

Avdelningen finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Läs mer på avdelningens webbplats: Vindenergi campus Gotland 

Arbetsuppgifter

Trender som större vindkraftsparker och större vindkraftsrotorer kräver högpresterande modeller som simulering av large eddy simulations (LES) för att förutsäga och förstå de underliggande aerodynamiska och meteorologiska fenomenen. Inom detta doktorandprojekt kommer du att ingå i en forskargrupp som fokuserar på strömningsmekanik kring enskilda vindkraftverk och hela vindkraftparker. Projektet handlar om utveckling av nya modelleringsmöjligheter för en etablerad numerisk modell. Huvudfokus kommer vara att utveckla, implementera och validera en lösare i en befintlig GPU inom ramverket för Lattice Boltzmann. Dessa nya modelleringsmöjligheter ska tillämpas på simulering av stratifierade atmosfäriska gränsskiktsflöden och dess interaktion för stora vindkraftsparker till havs.

Samtliga forskningsaktiviteter kommer att ske i nära samarbete med Vattenfalls Offshore Wind Resource and Production-team, så även gemensamma valideringsstudier på operativa havsbaserade vindkraftsparker. Detta är en unik möjlighet att koppla samman forskningsstudierna med verkliga fall och förstå vindkraftsindustrins behov ur vindkraftsutvecklarens synvinkel. Utöver arbetet med forskningsprojektet och forskarutbildningen kommer du att delta i andra aktiviteter inom enheten för Vindenergi. Dessa arbetsuppgifter kan bestå av undervisning och/eller administrativt arbete och kommer att vara upp till 20 % av arbetstiden.

Tjänsten är huvudsakligen placerad vid Campus Gotland (Visby, Sverige). Inom de fyra åren kommer doktoranden att ha en längre extern forskningsvistelse på cirka ett år vid Vattenfall i Hamburg, Tyskland. Ytterligare externa vistelser är möjliga, t.ex. för doktorandkurser.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom meteorologi, fysik, teknik eller motsvarande, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

 Kunskaper inom strömningsmekanik och numeriska metoder är krav vid sidan om erfarenhet att programmera i objektorienterade språk.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Önskvärt är att sökande har tidigare erfarenhet att utveckla avancerade beräkningsmodeller för strömningsdynamik (CFD). Särskilt meriterande är kunskap om Lattice-Boltzmann- metoden (LBM). Vidare är det meriterande om sökande har erfarenhet av högpresterande datoranvändning och utveckling av GPU-applikationer (med CUDA). Vi ser gärna att sökande har akademisk och/eller industriell erfarenhet inom vindkraftsområdet. Det är även bra om du som söker tjänsten är självgående, flexibel, prestationsorienterad och besitter en hög samarbetsförmåga.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Ansökan ska innehålla ett brev som beskriver den sökandes kvalifikationer. Ansökningen bör även innehålla CV, kopior av diplom och intyg, avhandlingar och publikationer. Vi uppmuntrar dig att ge information om referenser och/eller bifoga ett rekommendationsbrev.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-01-15 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby, Gotland.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor och Avdelningsföreståndare Stefan Ivanell, stefan.ivanell@geo.uu.se, eller +4618-471 83 60


Välkommen med din ansökan senast den 25 oktober 2024, UFV-PA 2024/3254.

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-15 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Visby
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3254
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-09-27
Sista ansökningsdag 2024-10-25

Tillbaka till lediga jobb