Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Forskningsassistent för det nationella mikrosondlaboratoriet
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med drygt 250 anställda. Vår verksamhet är interdisciplinär och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Institutionen har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära, geofysik, naturresurser och hållbar utveckling, mineralogi, petrologi och tektonik, paleobiologi samt vindenergi. Forskningsfälten täcker olika aspekter av jordens utveckling och tillämpas i vår strävan mot en hållbar utveckling. Mer information finns på institutionens websida, https://www.geo.uu.se

Inom programmet Mineralogi, petrologi och tektonik (MPT) vid Institutionen för geovetenskaper bedrivs forskning huvudsakligen inom tre integrerade fält: mineralogi, petrologi och tektonik. Programmet innehar ett nytt JXA-8530F JEOL HYPERPROBE fältemissionselektronmikroskop (Field Emission Electron Probe Microanalyzer; FE-EPMA), utrustad med fem kristallspektrometrar (WDS) samt sekundär- (SE), bakspridning elektron- (BSE) och katodluminescensdetektorer (CL). Med instrumentet kan kvantitativa kemiska analyser på en mikrometerskala utföras och avbildning av mineral eller annat material ner till nanometerskala. Kvantitativa analyser är möjliga för grundämnen från beryllium till uran.

Arbetsuppgifter
Forskningsassistenten kommer att ansvara för drift och underhåll av FE-EPMA, och för administrativa uppgifter kring laboratoriet i allmänhet. Förutom rutinmässig drift, ansvar och stöd till användare kommer arbetsuppgifterna även att omfatta utveckling och implementering av nya mikroanalytiska metoder såsom in-situ kemisk datering, geotermobarometri baserad på spårelement samt grundläggande analyser av flyktiga ämnen. Arbetsuppgifterna kommer också att omfatta handledning av studenter som använder instrumentet.

Kvalifikationskrav
Mastersexamen i mineralogi och/eller petrologi. Erfarenheter av elektronmikrosond (WDS) och traditionella elektronmikroskop erfordras. Den sökande ska också ha en dokumenterad erfarenhet av andra elektronbaserade mikrostråltekniker såsom SEM-EDS-EBSD och Raman spektroskopi.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet från in-situ monazitedatering och grundläggande kunskap i ämnesanalys är mycket meriterande, och en väl dokumenterad kunskap inom modern mineralogi och petrologi är önskvärt. Den sökande bör också ha god förmåga att kommunicera med kollegor och upprätthålla nära kontakter och samarbete med andra EMP-laboratorier i världen. Kunskap i svensk berggrund är meriterande.

Vid rangordningen av sökanden kommer samma vikt läggas på vetenskaplig kompetens, tekniska färdigheter och erfarenheter av instrumentering.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-07-01. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Jaroslaw Majka, 018-471 2551, jaroslaw.majka@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 7 juni 2024, UFV-PA 2024/1844.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-07-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1844
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb