Denna annons är inte tillgänglig!
Vill du arbeta inom hållbar utveckling med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som vikarierande universitetslektor på Uppsala universitet.
Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger universitetslektorer rätt att prövas för befordran till professor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.
Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper.
Vid institutionen för geovetenskaper finns forskningsprogrammet Naturresurser och hållbar utveckling (NRHU) som studerar olika aspekter inom hållbar utveckling. "Energi, resurser och samhälle" är ett tema som fokuserar på samhällsrelevanta utmaningar av interdisciplinär natur som rör hållbar användning av energi- och naturresurser. Vårt mål är att öka kunskapen kring hur vi kan använda våra naturresurser på ett hållbart sätt. Vår forskning och undervisning, som oftast är tvärvetenskaplig, fokuserar på energi- och naturresurser samt deras samspel och interaktioner med sociala system.
Beskrivning av anställningens ämnesområde:
Undervisningen om energisystem passar dig som vill vara med och forma utbildningen om framtidens energiförsörjning och skapa möjligheter för ett hållbarare energianvändning genom att väva samman naturvetenskaplig och teknisk kunskap med samhällsinriktade perspektiv. Viktiga frågor inom vår undervisning rör utmaningar och frågeställningar kopplade till energiomställningar, resurstillgång, produktion och användning av energi, nödvändig infrastruktur och teknik, och framtida utveckling men även hur energisektorn påverkar och påverkas av frågor som geopolitik, ekonomi, klimatförändringar och miljöpåverkan. I dagsläget behöver vår expanderade undervisning förstärkning genom att låta väletablerade och välfungerande kurser tas över av nya lärare.
Arbetsuppgifter:
Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration. Den viktigaste uppgiften är att axla kursansvaret i ett antal kurser om världens energisystem. Det rör två grundläggande kurser; en fristående distanskurs om energikunskap (15 hp) och en sommarkurs om det globala energisystemet (5 hp). På avancerad nivå rör det sig om tre kurser; en kurs om energisäkerhet i globala och lokala energisystem (5 hp) som ges inom flera civilingenjörsutbildningar på Uppsala universitet, en kurs om hållbar energiteknik samt en kurs om hållbara energiomställningar (5 hp). Gästföreläsningar eller undervisningsmoment på andra kurser inom samma undervisningsområde samt bidra till kursutveckling inom forskningstemat "Energi, resurser och samhälle". Organisering av seminarieserier eller andra stödjande funktioner kopplade till forskningsprogrammets verksamhet kan förekomma. Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
Kvalifikationskrav:
Doktorsexamen inom energisystem, sociotekniska system, energiteknik eller motsvarande. Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska. Huvuddelen av den planerade undervisningen sker på svenska, varför god svenska är ett krav.
Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid stor vikt kommer att fästas vid den pedagogiska skickligheten.
Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom analys och modellering av energisystem. Förmåga och intention att förankra undervisningen väl i den egna forskningen är viktigt.
Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse. Förmåga att handleda och assistera doktoranders arbeten är meriterande.
Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid tidigare undervisningserfarenhet, dokumenterad förmåga att föreläsa inom ämnet på ett bra och inspirerande sätt.
Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att anknyta forskning till undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.
Om anställningen
Anställningen är ett tidsbegränsat vikariat, 24 månader. Omfattningen är deltid 50 %. Tillträde 15 januari 2024, eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Mikael Höök, tel: 018-471 3777,
e-post: Mikael.Hook@geo.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 3 januari 2024 UFV-PA 2023/4845.
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Deltid |
Tillträde | 2024-01-15 |
Löneform | Individuell lönesättning |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 50 |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2023/4845 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2023-12-15 |
Sista ansökningsdag | 2024-01-03 |