Uppsala universitet, Institutionen för medicinsk cellbiologi

Doktorand i fysiologi
Härmed uslyses en doktorandtjänst i fysiologi inom projektet Mekanismer som reglerar kemoterapimotstånd i hepatocellulär cancer vid Institutionen för medicinsk cellbiologi med tillträde i februari 2024 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har över 110 anställda varav ungefär 25 är doktorander, 10 postdoktorer, och 40 forskare, lärare och professorer.

Arbetsuppgifter
Varje år diagnostiseras ungefär 500 000 människor globalt med hepatocellulär cancer (HCC), vilket gör denna form av levercancer till en av de mest förekommande cancerformerna. Denna cancerform är särskilt dödlig, på grund av dess höga resistens mot kemoterapi. Det är också svårt att förutse vilka patienter som kommer att svara på befintliga kemoterapeutiska behandlingar. Tidigare forskning i vår grupp har visat att stress i endoplasmatiskt retikulum spelar en central roll i utvecklingen av HCC och kan även bidra till kemoterapimotstånd. Projektet innefattar även studier av nya strategier för att minska kemoterapimotstånd hos patienter med HCC och hur biverkningar, såsom kemoterapiiinducerad mukosit, kan minskas.

Projektet fokuserar huvudsakligen på in vivo-studier med en musmodell för att inducera HCC. Analyser av lever och tarmvävnad från dessa möss inkluderar mikroskopi, immunfärgning och molekylärbiologiska metoder. För att förstå biverkningarna av kemoterapi, såsom mukosit, inkluderar projektet nu också in vivo-analyser för att studera tarmfunktion.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • - avlagt examen på avancerad nivå inom biomedicin, cell- och/eller molekylärbiologi, eller
  • - fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • - på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Sökanden måste vara mycket motiverad att bedriva och utveckla experimentell cancerforskning. Utbildning motsvarande FELASA-C (eller LAS-kurs för gnagare) är önskvärt. För denna position är det även rekommenderat att ha en certifiering för arbete med radioaktiva ämnen. Den sökande bör ha goda kunskaper i såväl talad som skriftlig engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet av in vivo studier är meriterande. Personlig lämplighet och förutsättningar för att genomföra forskarutbildningen kommer också att tas med i bedömningen.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev som beskriver den sökandes vetenskapliga intressen och motivation för att bli doktorand, C.V., och kopior på relevanta betyg. Bifoga gärna en kopia av masteruppsats (komplett eller utkast). Kontaktinformation till minst två referenspersoner skall inkluderas.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde xx eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Femke Heindryckx, femke.heindryckx@mcb.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 11 december 2023, UFV-PA 2023/4511.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/4511
Kontakt
  • Femke Heindryckx, 4710000
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-11-27
Sista ansökningsdag 2023-12-11

Tillbaka till lediga jobb