Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Vill du arbeta med forskning med fokus på alkoholintag, tarmflorans, metabolomik och genetik i relation till hjärt-kärlsjukdom, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand i molekylär epidemiologi på Uppsala universitet.

Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 300 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Institutionen har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inom en rad områden. Forskningen äger rum i nära anslutning till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhuset och omfattar såväl grundläggande studier kring sjukdomsorsaker som utveckling och utvärdering av förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder. Mer om institutionens verksamhet finns på http://www.medsci.uu.se

Forskargruppen för molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper leds av Professor Tove Fall, men arbetet inom den utlysta tjänsten kommer att bedrivas under handledning av Dr Shafqat Ahmad. Gruppen kombinerar information från stora befolkningsstudier med moderna molekylära mätmetoder och epidemiologiska metoder för att studera folksjukdomar såsom diabetes och hjärtsjukdom samvarierar med genotyp, cirkulerande biomarkörer som proteiner eller metaboliter, fenotyp samt organfunktion. Vi undersöker också olika livsstilsmarkörer. Inom detta forskningsområde drar vi ofta nytta av möjligheten av att kombinera data från flera olika källor, allt ifrån uppgifter i olika register till data från olika typer av undersökningar av försökspersoner till data från covid-19 övervakning. Forskargruppen består av 12 personer, varav en senior statistiker, en bioinformatiker och en forskningskoordinator. Arbetet är förlagt till EpiHubben på Dag Hammarskjölds väg 14, där ett 40-tal aktiva epidemiologer och statistiker har sin arbetsplats, vilket möjliggör samarbete och stöd.

Ytterligare information om forskargruppens profil finns att tillgå via:

https://www.medsci.uu.se/ forskning/molekylar-epidemiologi/

Information om Epihubben finns att tillgå via:

https://www.surgsci.uu.se/Forskning/forskningsomraden/Medicinsk_epidemiologi/epihubben

Arbetsuppgifter
Vi söker en mycket motiverad person som har ett stort intresse för epidemiologisk forskning baserad på storskaliga data. Inom ramen för detta projekt vill vi undersöka varför och på vilket sätt en hög alkoholkonsumtion ökar risken för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom och om den risken ändras beroende på vilka metaboliter som finns i blodet och vilken bakterieflora som finns i tarmen. Doktoranden kommer dessutom att fördjupa sig inom det relevanta ämnesområdet för att lära sig bland annat hur man analyserar insamlade data: metabolomik, tarmens bakterieflora och genomisk data. Doktorandprojektet omfattar fyra års heltidsstudier.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • Avlagt examen på avancerad nivå inom relevant ämnesområde såsom epidemiologi, biostatistik, medicin, biologi, eller
  • Fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • På något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska Vi förväntar oss att sökande har förmåga att driva projektet med energi och entusiasm samt har vilja och förmåga att tillgodogöra sig nya kunskaper om olika typer av data och analysverktyg. Sökande bör vara noggrann och uppvisa god samarbetsförmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Kunskaper i Stata- och/eller R-programmering är ett plus, liksom erfarenhet av att arbeta i UNIX-miljö. Tidigare kurser i epidemiologi och biostatistik samt författarskap i peer-granskade vetenskapliga publikationer av hög kvalitet är också meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Ansökan
Ansökan ska vara skriven på engelska. Ansökan ska innehålla en meritförteckning samt PDF av eventuella tidigare projektuppsatser och vetenskapliga publikationer (max 2). Det meritförteckning ska även innehålla kontaktinformation till två referenspersoner (namn, e-postadresser, samt uppgifter om förhållandet till sökanden). Ansökan ska även innehålla ett personligt brev med en kortfattad beskrivning av dig själv, din motivation för att söka tjänsten, din kompetens samt lämplighet för tjänsten, kopior av examensbevis och betyg.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Shafqat Ahmad, shafqat.ahmad@medsci.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 27 september 2023, UFV-PA 2023/3170. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2027-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3170
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-09-06
Sista ansökningsdag 2023-09-27

Tillbaka till lediga jobb