Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Läs mer på www.geo.uu.se.

Programmet för luft-, vatten- och landskapslära, LUVAL, samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi. Se: www.geo.uu.se/forskning/luval för mer information om programmet för luft-, vatten- och landskapslära.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
G. Messoris forskningsgrupp arbetar med fyra H2020/Horizon Europe projekt och flera nationella projekt kring olika aspekter av extremväderhändelser på mellan- och höga breddgraderna. Se https://gmessori.eu/ för mer information. Postdok kommer att arbeta inom H2020/Horizon Europe projekt samt analysera förutsägbarheten av extrema klimathändelser och deras effekter, med fokus på Nordamerika och Europa. Det finns stor frihet att fokusera på olika analysmetoder, såsom maskininlärning och andra datadrivna metoder, numerisk modellering osv. Undervisning kan komma att ingå.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i Klimatvetenskap, Fysik, Datavetenskap, Matematik, Meteorologi, eller närliggande ämnesområde innan tillträdet eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i dessa ämnen, samt de kodningsfärdigheter som behövs för att kunna analysera stora mängder data. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet med idealiserade atmosfärsmodeller, maskininlärning eller arbete med effekterna av extremt väder är högst meriterande. Vi värdesätter dessutom ett självständigt arbetssätt, hög kvalitet på publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem och samarbetsvilja med de övriga forskargrupper i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Erfarenheter inom den privata sektorn inom områden som är relevanta för arbetsuppgifterna kommer också att värderas positivt.

Ansökan skall innehålla:

  • En Curriculum Vitae.
  • En kort forskningsrapport (max. 2 sidor) som beskriver hur sökandens tidigare erfarenhet är relevant till projektet och beskriver befintliga kunskapsbrister inom projektets forskningsområde.
  • En lista över publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem.
  • Två referenser (namn och fullständiga kontaktuppgifter, inkl. telefonnummer).

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år. Omfattningen är 100%. Tillträde 2024-01-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Gabriele Messori, 018-471 2588, gabriele.messori@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 29 september 2023, UFV-PA 2023/3082.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3082
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-08-25
Sista ansökningsdag 2023-09-29

Tillbaka till lediga jobb