Uppsala universitet, Företagsekonomiska institutionen

Ämnet handelsrätt tillhör organisatoriskt den Företagsekonomiska institutionen.

Vid Uppsala universitet är handelsrätt ett rättsvetenskapligt ämne med bred samhällsvetenskaplig inriktning. Handelsrättens institutionella tillhörighet till Företagsekonomiska institutionen och Samhällsvetenskapliga fakulteten skapar möjligheter till tvärvetenskapligt samarbete i undervisningen och i forskningen. Det handelsrättsliga kollegiet strävar efter att fördjupa dessa tvärvetenskapliga samarbeten.

Den handelsrättsliga undervisningen riktar sig till studenter som inte läser juristprogrammet. Bland studenterna finns blivande ekonomer, statsvetare, personalvetare, administratörer och andra personer med behov av juridiska kunskaper. Rättsligt spänner undervisningen över stora fält inom såväl civilrätt som offentlig rätt, varför begreppet ”handelsrätt” vid Uppsala universitet inte ska förstås som en orientering enbart mot näringslivsjuridik utan som en bred samhällsvetenskaplig orientering. Utbildning bedrivs dels på grund- och avancerad nivå dels genom campusförlagda kurser, dels genom kurser som erbjuds på distans.

Arbetsuppgifter
I anställningen ingår undervisning, kompetensutveckling och administration. Till undervisning räknas även examination, uppsatshandledning, kursansvar och kursadministration. Den undervisning som ingår i anställningen är huvudsakligen inriktad på svensk arbetsrätt med handelsrättsligt perspektiv. Undervisning i allmän handelsrätt inom översiktskurser ingår också. Ansökningar välkomnas även från sökande med annan kompetensprofil som har öppenhet för nya undervisningsområden.

Till arbetsuppgifterna hör även att aktivt bidra till kursutveckling samt följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

Kvalifikationskrav
Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har avlagt examen från högskoleutbildning i rättsvetenskap eller har motsvarande kompetens, visat pedagogisk skicklighet samt har de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Den pedagogiska skickligheten kan ha visats genom meriter inom utbildning eller kan ha värvats på annat sätt inom det verksamhetsområde som utbildningen avser. Sökande med aktuell praktisk juridisk erfarenhet inom de rättsområden som är relevanta för institutionens professionsinriktade utbildningar välkomnas.

Förmåga att undervisa på svenska är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av praktiskt juridiskt arbete såsom exempelvis handläggning av ärenden i domstol eller myndighet inom rättsområdet.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta sökande som efter en helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, förutom dokumenterade meriter, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad fr o m 2023-07-01, eller snarast enligt överenskommelse, och t o m 2024-06-30. Omfattning 100% eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: studierektor Ann-Christine Petersson Hjelm, 018-471 1359, ann-christine.hjelm@fek.uu.se. 

Välkommen med din ansökan senast den 7 juni 2023, UFV-PA 2023/1963.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1963
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-10
Sista ansökningsdag 2023-06-07

Tillbaka till lediga jobb