Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologiy, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Forskningsgruppen som söker en doktorand arbetar med att förstå hur nervceller kommunicerar med varandra i neuronala nätverk, och hur dessa nätverk är uppbyggda i hjärna och ryggmärg. Vi är särskilt intresserade av sensoriska nätverk där de nervceller som detekterar, förmedlar och reglerar beröring, smärta och klåda ingår. Vårt syfte är att förstå hur nätverken fungerar och hur specifika grupper av nervceller kommunicerar för att utföra sina funktioner. Vi är inriktade på högkvalitativ grundforskning och vill använda vår kunskap och våra metoder för att förstå patofysiologin bakom olika sjukdomar såsom långvarig smärta och långvarig klåda.

Vår forskning är interdisciplinär och integrerar fält och metoder såsom molekylärbiologi, cellbiologi, histologi, mikrokirurgi, tracing och beteendeanalys. Vi söker en doktorand för forskarutbildning inom projekt rörande det centrala nervsystemets somatosensoriska nätverk.

Arbetsuppgifter
Utbildning på forskarnivå innebär i huvudsak studier inom olika forskningsprojekt, där studierna sker i samarbete med handledarna och andra forskningsaktiva i projekten. I studierna ingår även genomförandet av forskarutbildningskurser och deltagande i konferenser. Doktoranden kommer också att delta i undervisning och annat institutionsarbete (maximalt 20 % av arbetstiden). I det här specifika projektet kommer doktoranden att använda sig av metoder såsom programmering, cellodling, beteendeanalys, histologi/mikroskopering, in situ- och singelcellsekvensering, in situ hybridisering och mikrokirurgi.

Kvalifikationskrav
Den sökande ska ha en masterexamen inom medicin, biomedicin, biologi eller annat relevant ämne och stort intresse av, och inneha goda förkunskaper i, neurobiologi, mikroskopering, molekylärbiologi, programmering, in vivo-injektioner samt mikrokirurgi. Den sökande ska uppvisa god förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska i språk och skrift. Den sökande bör även ha behörighet att arbeta med försöksdjur (motsvarande FELASA B- eller C-certifikat) och BSL2-certifikat. Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper såsom självständighet, ledarskapsförmåga, noggrannhet och god samarbetsförmåga, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer. 

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Lagerström, malin.lagerstrom@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 4 april 2023, UFV-PA 2023/560.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/560
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-22
Sista ansökningsdag 2023-04-04

Tillbaka till lediga jobb