Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH) är en internationell och mångprofessionell institution med fokus på hälsa och välfärd. Det globala hälsoperspektivet är alltid närvarande, och vi samarbetar över professioner och kliniska områden, både inom utbildning och inom forskning. Läs mer här: www.kbh.uu.se

Den anställning som utannonseras här är inom forskargruppen Internationell kvinno- och mödrahälsovård samt migration (IMHm) som är en del av institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. IMHm är ett ledande forsknings- och utbildningsmiljö på nationell och internationell nivå, och arbetar för att främja global hälsa med fokus på kvinnors och barns hälsa och migration. Forskargruppen strävar efter att utveckla praktiska lösningar och evidens-baserad kunskap till yrkesgrupper inom hälsovården och till beslutsfattare för att förbättra sexuell- och reproduktiv hälsa, liksom migranthälsa och relaterade områden. Gruppen åtnjuter ett nationellt och internationellt anseende för sitt pionjärarbete inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och migration, och har varit framgångsrik i konkurrens erhålla stora forskningsmedel för sina insatser att minska ojämlikhet och att stärka en jämlik global hälsa. Mer information om forskargruppen finns att läsa: https://kbh.uu.se/ forskning/internationell-kvinno-och-modrahalsovard-migration/. 

IMHm har erhållit ett strategiskt stort nationellt forskningsbidrag, som en del av regeringens nationella forskningsprogram inom migration och integration, för att förbättra kunskapen om hur man ska hantera konflikter om värderingar och kulturella förändringar inom hälsovården. Den största utmaningen som vi undersöker är hur vårdgivare kan införliva ett jämställdhetsperspektiv och samtidigt en kultursensitiv vård. Båda aspekter indikeras inom hälso- och sjukvårdspolitik och riktlinjer, där några av dessa aspekter kan vara motstridiga och är således ett outforskat dilemma i en mångkulturell vårdmiljö. Ett av huvudmålen inom projektet är att utforska likheter och skillnader i kulturella värderingar hos svenska vårdgivare och migranter. Känsliga ämnen som reproduktion, abort -och preventivmedelsrådgivning eller sexualitetfrågor, kan under kliniska konsultationer leda till spänningar och missförstånd mellan vårdgivare och migrantpatienter och i slutändan en suboptimal vård. Forskning om hur hälsovårdssystem hanterar dessa utmaningar är sparsam.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Projektbeskrivning
Forskningsassistentens uppgifter kommer att förläggas inom ramen för forskningsprogrammet Migration and equal sexual and reproductive health: the meaning of cultural dynamics and co-creation for enhanced practice, finansierat av Vetenskapsrådet. Det övergripande syftet med forsknings-programmet är att utveckla ett flerdisciplinärt kunskapscentrum som ska ligga till grund för en evidens-baserad praktik genom samarbete med patienter/klienter, praktiker och forskare. Professor Birgitta Essén, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, är projektledare i samarbete med docent Pontus Strimling, Institutet för Framtidsstudier, Stockholms universitet och biträdande professor Aje Carlbom, Institutionen för socialt arbete, Malmö Universitet. Den person som blir aktuell för tjänsten kommer att bistå i arbetet med teoretisk och empirisk forskning om kulturell och religiös pluralism i mötet mellan individ och välfärdsystemsystem med särskilt fokus på andlig vård, sexuell och reproduktiv hälsa och interaktion i möten mellan klienter och vårdgivare i människobehandlande situationer. Forskningsresultaten kommer att användas för att utveckla metoder för att hantera normkonflikter som kan hindra optimal vård och stöd.

Arbetsuppgifter

  •  I anställningen ingår att arbeta som forskningsassistent i gruppen och att bidra till att uppnå målen inom projektet.
  • Koordinera och utföra forskningsaktiviteter (planering, datainsamling och analys) för att genomföra målen inom forskningsprojektet.
  • Bidra med att utveckla nya projekt och ansöka om finansiering.
  • Viss undervisning (max 10%) relaterad till migration.
  • Stödja gruppens samverkansaktiviteter från kunskap till praktik.

Kvalifikationskrav

  • Dokumenterade kunskaper i kvalitativ sociologi med fokus på sociala normer i relation till kultur, religion, hälsa och migration.
  • Erfarenhet av forskning om sociala normer och värderingar/jämställdhet/migration.
  • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med kvalitativ dataanalys.
  • Flytande språkkunskaper i engelska både skriftligt och muntligt.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Doktorsexamen. Dokumenterad erfarenhet av forskning om kulturell pluralism och integration i institutionell kontext såsom exempelvis socialtjänst, ungdomsmottagning, elevhälsan eller i andra sociala institutioner exempelvis sjukvården. Kunskap om Mellanösterns kultur, religion och språk är meriterande. Förmåga att arbeta i team tillsammans med kollegor i en flervetenskaplig kontext värderas högt. Erfarenhet av framgångsrikt arbete med att planera och genomföra forskning om sociala normer och värderingar/hedersvåld/ kvinnlig omskärelse/ jämställdhet/ migration/ reproduktiv hälsa.

Erfarenhet av tvärvetenskapligt samarbete.

Ansökningsförfarande
Din ansökan bör innehålla:

  • Curriculum Vitae
  • Kopior på examensbevis
  • Ett personligt brev (maximum två sidor)
  • Kontaktinformation till minst två referenspersoner varav åtminstone en till nuvarande eller tidigare chef 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är 50%. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Birgitta Essén, birgitta.essen@kbh.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 februari 2023, UFV-PA 2023/233.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/233
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-02-01
Sista ansökningsdag 2023-02-15

Tillbaka till lediga jobb