Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Tjänsten är placerade i Johan Elfs forskargrupp vid institutionen för cell och molekylärbiologi (ICM). ICM är en framgångsrik forskningsinstitution som bedriver forskning inom strukturbiologi, molekylärbiologi, mikrobiologi/immunologi, beräkningsbiologi och bioinformatik, molekylär systembiologi, biofysik samt molekylär evolution. Johan Elfs forskargrupp arbetar över gränserna för de traditionella forskningsfälten för att undersöka livet på molekylnivå. Vi bygger fysikaliska modeller av centrala biologiska processer och utvecklar olika mätmetoder för att testa dessa modeller i levande celler.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter 
Som postdoktor i molekylär systembiologi kommer du att förnya och utveckla metoder för avbildning och analys av dynamiken hos enskilda kromosomlokus i bakteriestambibliotek. Avbildningen sker med hjälp av högupplöst fluorescensmikroskopi i olika typer av mikroflödessystem. Du ska också utveckla och använda nya metoder för modellering av polymerer i rum och tid. Målet är ta fram en 4D-struktur av kromosomen i E. coli. Tjänsten innebär forskning på heltid, men undervisningsmöjligheter finns om du är intresserad. Du förväntas driva ditt projekt självständigt och du har frihet att utveckla dina egna idéer inom den övergripande ramen för projektet. Vi erbjuder en stimulerande tvärvetenskaplig miljö där du kommer att arbeta nära experter inom mikrobiologi, biofysik, mikroskopi, bildanalys och molekylärbiologi.

Kvalifikationskrav
För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i systembiologi, molekylärbiologi, eller ett annat för tjänsten relevant område. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc. Vidare skall du ha erfarenhet av konstruktion och analys av mikrobiella stambibliotek där olika typer av genetiska variationer införs på kromosomen, mycket god mikroskopivana, samt erfarenhet av NGS (next generation sequencing). Du skall ha erfarenhet och kunskap om polymermodellering, samt mycket goda programmeringskunskaper i MATLAB. Du ska ha en kreativ och självmotiverad personlighet och ett intresse för grundforskning och metodutveckling. Eftersom projektet kräver samarbete med andra forskare i gruppen bör du ha god social kompetens samt förmåga att kommunicera obehindrat på engelska.  

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av arbete med bakterieodling i mikroflödessystem är önskvärt. Erfarenheter av programmering i Python och C/ C++ är också meriterande.    

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Irmeli Barkefors irmeli.barkefors@icm.uu.se +46 18 471 6681

Välkommen med din ansökan senast den 7 december 2022, UFV-PA 2022/4394.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-04-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4394
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-11-23
Sista ansökningsdag 2022-12-07

Tillbaka till lediga jobb