Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 250 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära (LUVAL); geofysik; naturresurser och hållbar utveckling (NRHU); mineralogi, petrologi och tektonik (MPT); paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap.

Denna anställning har möjliggjorts av det nya forskningsprogrammet ”Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability” (WISE, 2022-2033) som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW). Målet för WISE är att skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle genom forskning på nya material och tillverkningsprocesser som bidrar till en hållbar utveckling. Detta omfattar nästa generations miljövänliga material, material för hållbara energisystem och att motverka miljöföroreningar och utsläpp av skadliga kemikalier. Den som anställs som “WISE fellow” (denna tjänst) erhåller ett anställningspaket som täcker 4 år av hans/hennes lön, två doktorander, två postdoktorer samt löpande kostnader. WISE-fellow-anställningarna är “tenure track” och universitet kommer att ta över det långsiktiga ansvaret att stöda dem som medlemmar av lärarkåren. Läs mer om WISE på https://www.wise-materials.org/

Institutionen för geovetenskaper har en lång tradition av forskning om föroreningars transportprocesser inklusive metoder för sanering och hantering av föroreningar in-situ och relaterade transportprocesser i jord, grundvatten, sediment och berg, ofta i nära samarbete med intressenter och partners inom industri och samhälle. Institutionen för materialvetenskap bygger sin verksamhet på en mycket stark vetenskaplig grund och är ledande på flera områden inom design, tillverkning och karakterisering av nya, innovativa material för tillämpningar bl.a. inom miljöteknik och ”Clean Tech”.

Anställningen är placerad på Institutionen för geovetenskaper för att samtidigt ingå i ett brett samarbete mellan forskargrupper inom geovetenskaper, materialvetenskap och KAW-WISE.

Beskrivning av anställningens ämnesområde
Forskningen är fokuserad på utveckling av nya, hållbara avancerade material (t.ex. hybrid-nano-komposit material) samt tillämpning av dessa för att motverka miljöföroreningar orsakade av både nya och gamla föroreningar i mark, grundvatten och sediment. Spridningen av persistenta organiska och metall-föroreningar utgör ett globalt hot mot vår naturliga miljö, inklusive vattenresurser, markmiljö och akvatiska sediment. Forskningen ska fokusera på material och metoder att (i) motverka och sanera nya föroreningar (så som PFAS) och (ii) att motverka och förhindra spridningen av gamla föroreningar i sediment. Denna forskning kan innehålla experiment både i laboratorium och fält samt utveckling av modeller. För dessa behov ska nya material så som nanostrukturerade sorbenter utvecklas och forskningen ska använda material som kan tillverkas genom hållbara och uppskalningsbara processer samt är återvinningsbara för att säkerställa en cirkulär, miljövänlig livscykel. Mekaniskt starka och flexibla hybridmaterial av cellulosa och metallorganiska ramverk (MOFs), kovalenta organiska ramverk (COFs) och poröst kol är några material som lämpar sig att utveckla i detta arbete och inkluderar samarbete med Institutionen för materialvetenskap (särskilt nanoteknologi och funktionella material). För att effektivt kunna appliceras på verkliga förorenade områden måste de nya materialen och metoderna för att motverka föroreningar också kombineras med ny kunskap om föroreningars transportmekanismer i samverkan med de nya materialen samt bästa tillgängliga metoder för karakterisering av relevanta miljöparametrar. Utvecklingen av de nya materialen och testningen av deras effektivitet innan de används på industriell skala måste därför vara nära kopplade till att samtidigt ta fram grundläggande kunskap och modelleringsverktyg för att förstå och prediktera föroreningarnas beteende samt göra riskbedömningar (inklusive fältförsök) av de nya metoderna att motverka miljöförorening.

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander.
  • Vid institutionen för geovetenskaper kommer den biträdande universitetslektorn inledningsvis att arbeta i nära samarbete med befintliga forskargrupper och forskningsledare som jobbar med miljöföroreningar inom programmet för luft- vatten- och landskapslära (LUVAL). På längre sikt och genom ett etablerat mentorsprogram för forskare/lärare tidigt i karriären, kommer den biträdande universitetslektorn att ha möjlighet att leda sitt eget forskningsområde, men förväntas samarbeta med andra forskningsområden och -program. Den biträdande universitetslektorn kommer att arbeta tillsammans med ett team av andra forskare vid Institutionen för materialvetenskap, som bl.a. utvecklar nanostrukturerade material för behandling av avloppsvatten och för skräddarsydd adsorption av både oorganiska och organiska miljöföroreningar. Anställningen som WISE-fellow inkluderar också aktiviteter inom WISE nationellt.
  • Forskningsområdet som utvecklas av den biträdande universitetslektorn kommer inledningsvis att integreras med undervisning inom masterprogrammet i vattenteknik, masterprogrammet i hydrologi, civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik och masterprogrammet i materialvetenskap. Därmed ingår att undervisa i ett eller flera av dessa program.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

Anställningsperiod:
Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav

  • Doktorsexamen inom ett relevant område för anställningen (t.ex. geohydrologi, miljövetenskap, miljökemi eller materialvetenskap riktad mot material för att motverka miljöföroreningar). Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska om inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom in-situ metoder för att sanera eller hantera förorenade områden eller akvatiska sediment. Erfarenhet (eller handledning) av forskning på att utveckla nya in-situ saneringsmetoder, vilket kan inkludera design, syntes och karakterisering av material (t.ex. sorbenter), testning på laboratorie- eller fältskala av effektiviteten hos dessa material att motverka föroreningar och modellering av föroreningstransport i porösa medier.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid meriter inom ämnesområden som är relevanta för anställningen, så som vatten- och/eller miljöteknik, geohydrologi samt materialvetenskap av relevans för att främja hållbar miljö eller motverka föroreningar.

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.

Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Fritjof Fagerlund (+4618-471-7166, fritjof.fagerlund@geo.uu.se), Professor Ian Snowball (+4618-471-3657, ian.snowball@geo.uu.se), Professor Maria Strömme (+4618-471-7231, maria.stromme@angstrom.uu.se).

Anställningsform: Heltid, visstidsanställning längre än 6 månader.

Lön: Fast lön.

Antal lediga befattningar: 1.

Sysselsättningsgrad: 100%.

Ort: Uppsala.

Tillträde: 2023-02-01 eller efter överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast den 19 september 2022, UFV-PA 2022/2029.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-02-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2029
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-06-01
Sista ansökningsdag 2022-09-19

Tillbaka till lediga jobb