Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för Cell och Molekylärbiologi vid Uppsala universitet är en tvärvetenskaplig och framgångsrik forskningsinstitution som bedriver forskning inom Strukturbiologi, Molekylärbiologi, Mikrobiologi/ Immunologi, Beräkningsbiologi, Molekylär systembiologi, Biofysik och Molekylär Evolution. Läs mer på http://www.icm.uu.se.

Doktoranden kommer att arbeta i Professor Maria Selmers forskargrupp vid institutionen för Cell och Molekylärbiologi. Gruppen använder röntgenkristallografi och kryo-elektronmikroskopi (kryo-EM) i kombination med andra tekniker för att förstå struktur-funktionssamband inom proteinsyntes, antibiotikaresistens och proteinevolution. Se forskargruppens hemsida för mer information: https://www.icm.uu.se/structural-biology/selmer-lab/.

Denna position finansieras delvis av Uppsala Antibiotic Center (UAC) och den rekryterade doktoranden kommer att ingå i UAC:s forskarskola. UAC är ett centrum för forskning, utbildning, innovation och medvetenhet som grundades 2015 för att samla, stimulera och stödja viktig forskning om antibiotikaresistens från alla tre ämnesområden vid Uppsala universitet: Medicin och Farmaci, Teknik och Naturvetenskap samt Humaniora och Samhällsvetenskap. Doktorandpositionerna och forskarskolan är centrala delar av UAC med målet att utbilda en ny generation forskare med bred kunskap och en vilja att bidra till att bekämpa problemet med antibiotikaresistens. För mer information om UAC: www.uac.uu.se.

Övergripande beskrivning: Många kliniskt använda antibiotika verkar genom att inhibera bakteriers proteinsyntes. Kliniska resistensmekanismer mot dessa inkluderar efflux-pumpar, mutationer eller modifieringar av bindningsstället, nedbrytning eller modifiering av läkemedlet samt faktor-medierat skydd av proteinsyntesen. Endast ett fåtal exempel av faktor-medierat skydd är beskrivna och de är mestadels inte utforskade i detalj. Målet för detta projekt är att klargöra strukturella och mekanistiska principer för sådana mekanismer, exempelvis för FusB-medierad resistens mot fusidinsyra. Projektet kommer att inkludera kryo-EM, andra strukturbiologiska metoder, biokemi och biofysik samt inkludera samarbete med Magnus Johanssons forskargrupp (https://www.icm.uu.se/molecular-systems-biology/johansson-lab/).

Arbetsuppgifter: Doktoranden ska främst ägna sig åt sin egen forskarutbildning, övrig tjänstgöring vid institutionen kan förkomma så som undervisning och administrativt arbete, dock högst upp till 20% av tjänsten.  Mer information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och antagnings bestämmelser finns på fakultetens hemsida, http://www.teknat.uu.se/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Behörighetskrav: Den sökande ska stark motivation och en masterexamen inom biokemi, biofysik eller bioteknik eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Den sökande ska ha god förmåga att arbeta självständigt såväl som i grupp. En förutsättning är mycket goda skriftliga och muntliga kunskaper i engelska, då arbetet sker i en internationell miljö.

Meriterande i övrigt: Dokumenterad erfarenhet av experimentella och beräkningsbaserade metoder i kryo-EM kommer att utgöra starka meriter. Även erfarenhet av uttryck och rening av proteiner samt av ytterligare strukturbiologiska och biofysikaliska metoder kommer att vägas in som styrkor.

Ansökan: Får gärna vara skriven på engelska och innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver dig själv, ditt forskningsintresse, dina erfarenheter samt varför du är intresserad av doktorandposten (max 2 sidor).
  • CV innehållande utbildning och andra meriter samt beskrivning av relevanta kunskaper utifrån kvalifikationerna. Lista på skrifter eller publikationer.
  • Vidimerade kopior på examensbevis samt kopia av relevant examensarbete eller publikation.
  • Kontaktinformation till två referenspersoner, exempelvis tidigare handledare.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 1:a september eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Maria Selmer, maria.selmer@icm.uu.se. För administrativa frågor HR-generalist Frida Österdahl, frida.osterdahl@icm.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 4 Juni 2021, UFV-PA 2021/1722.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1:a september eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1722
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-05-04
Sista ansökningsdag 2021-06-04

Tillbaka till lediga jobb