Uppsala universitet, institutionen för organismbiologi

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning  om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. Vi studerar också de djupaste förgreningarna i livets träd  med hjälp av bioinformatik och experimentella molekylära tekniker. Forskning om hur kemikalier av antropogent ursprung interagerar  med cellfunktioner och ger upphov till långvariga hälsoeffekter på människor och djur utförs också. För mer information se www.iob.uu.se.

Arbetsbeskrivning: Spridningen av jordbruket har haft en tydlig påverkan på hur människor spridits runt om i världen fram till idag. Tolkningar av jordbrukets spridning i Afrika bygger främst på lingvistiska och arkeologiska studier. Genomstudier har börjat bidra till kunskapen om afrikanska bönders historia, men många populationer är fortfarande dåligt representerade och gör detaljerade tolkningar problematiska. Den föreliggande studien ämnar undersöka spridningen av jordbruket i Afrika söder om Sahara. Kandidaten kommer att hjälpa till att samordna olika projekt i gruppen (inklusive fältarbete, laboratoriearbete och beräkningsanalyser) i syfte att generera och använda genomiska data både från dagens afrikanska populationer och forntida ben för att undersöka spridningen av jordbruket till de olika delarna av den afrikanska kontinenten.

Befattningen är placerad i Carina Schlebusch forskargrupp inom avdelningen för Människans evolution vid Institutionen för organismbiologi  (Evolutionsbiologiskt centrum - Uppsala universitet). Programmet för människans evolution, har ett brett intresse för populationsgenetik och människans evolutionära historia. Schlebusch-gruppen är speciellt intresserad av att studera människans evolutionära historia på den afrikanska kontinenten och att använda genetiska data från moderna befolkningar och forntida kvarlevor som ett verktyg för tolkningar av afrikansk historia. Gruppen finansieras av European Research Council (ERC) och Knut och Alice Wallenberg stiftelsen. Forskningsmiljön är multidisciplinär med experter i ancient DNA, populationsgenomik och beräkningsbiologi. Gruppen är internationell och engelska är arbetsspråk. Se Dr. Schlebuschs webbsida för mer information om forskning och senaste publikationer http://www.iob.uu.se/research/human-evolution/schlebusch/) och Human Evolution webbsida för mer information om sub-programmet (http://www.iob.uu.se/research/human-evolution).

Kvalifikationer: Doktorsexamen i ett relevant fält. Postdoktoral erfarenhet, flera vetenskapliga publikationer och dokumenterad förmåga att generera forskningsbidrag. Kunskaper i engelska är ett krav. Den lämplige kandidaten är mycket motiverad med gedigen utbildning och starkt intresse för evolutionär genetik/genomik, populationsgenetik, människans utveckling och biologisk antropologi. Tidigare erfarenhet av storskalig genetisk dataanalys, bioinformatik och programmering (R, Shell/Bash, and Python). Matematisk, beräkningsmässig och statistisk utbildning på Approximate Bayesian Computations (ABC) -metoder och simuleringar av komplexa demografiska modeller. Erfarenhet av fältarbete.

Meriterande: Erfarenhet av fältarbete i Afrika och intresse/bakgrund i afrikansk historia.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-06-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-05-31.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Carina Schlebusch, e-post carina.schlebusch@ebc.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 9 april 2020, UFV-PA 2020/1116.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-06-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/1116
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-26
Sista ansökningsdag 2020-04-09

Tillbaka till lediga jobb