Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära institutioner i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sex forskningsprogram som och täcker allt från cellbiologi till biofysik av enskilda molekyler. De personer vi nu söker kommer att vara placerade vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi och knutna till National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab).

Nu söker vi dig som vill vara med att utveckla framtidens bioinformatiksystem inom ramen för ett av världens mest framstående universitet.

Arbetsuppgifter: Hos oss kommer du att arbeta med agil utveckling av mjukvarulösningar och användargränssnitt unika inom bioinformatikområdet. Arbetet innebär att ansvara för applikationers hela livscykel, från planering och utveckling, driftsättning med hjälp av automatik, till produktion och senare eventuell avveckling eller migrering. Du kommer också arbeta med administration av befintliga system hos NBIS. Då vi arbetar i ett flertal projekt finns det möjligheter att utveckla i olika språk och miljöer, däribland Python, Java och Go. Många av de projekt vi arbetar inom gränsar mot “data science” och det ges goda möjligheter att utvecklas inom sådana teknologier och verktyg (exempelvis R).

Här arbetar du tätt tillsammans med andra utvecklare, både lokalt och internationellt. Du kommer även att ha kontakt med experter och forskare inom bioinformatik. Vi erbjuder en trevlig och dynamisk miljö med rum för såväl samarbete som projekt att driva självständigt. Vidare värdesätter vi kunskapsutbyte och ger tid för egen vidareutbildning.

Kvalifikationskrav: Du som sökande skall minst ha kandidatexamen inom Informationsteknik, Datateknik, Datavetenskap eller Bioinformatik, alternativt motsvarande dokumenterad kompetens inom ett eller flera av dessa områden.

Vidare krävs:

  • Goda kunskaper och dokumenterad erfarenhet av ett eller flera aktuella programspråk (Python, C eller Java, Go etc.) samt Bash, eller annat likvärdigt Unix-skal.
  • Vana vid användning av Linux och kunskap i administration av Linux-system.
  • Dokumenterad flerårig erfarenhet av systemutveckling eller systemadministration
  • Kunna uttrycka dig obehindrat på engelska i både skrift och tal.

Samt minst en av:

  • Goda kunskaper och dokumenterad erfarenhet av databaser, SQL.
  • Kunskaper inom webbprogrammering, javascript, CSS och REST.
  • Kunskaper om virtualiseringslösningar och mjukvaru-containers.
  • Erfarenhet av versionshantering som Git, Subversion, Mercurial.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet, den sökande ska ha mycket god samarbetsförmåga, initiativförmåga och goda kommunikativa kvaliteter. Som person bör du vara flexibel och serviceinriktad. Du bör även vara kvalitetsmedveten samt mål- och resultatinriktad.

Meriterande: Vi ser gärna att den sökande har erfarenhet från bioinformatikfältet då vi är en integrerad facilitet inom SciLifeLab. Har du jobbat som systemutvecklare inom akademin, med erfarenhet av systemkonfigureringsverktyg och webbprogrammering, så är det också ett plus.

Utöver detta så räknas följande som meriterande:

  • Vana med att använda system för kontinuerlig integrering (Jenkins, Travis CI osv).
  • Vana att arbeta i fysiskt distribuerade team med kommunikation/koordination via elektroniska verktyg, videomöten osv.
  • Kunskaper inom nätverk och IT-säkerhet
  • Kunskaper och erfarenheter av infrastruktur som kod, Ansible, Puppet, Chef, Terraform.
  • Kunskaper och erfarenheter av molnteknologier och “cloud native” som Kubernetes osv.
  • Kunskaper och erfarenheter av interaktionsdesign (UX) samt grafisk form (UI) inom exempelvis webb.
  • Vana vid utveckling enligt exempelvis Github flow.
  • Tidigare arbete inom något projekt med öppen källkod.
  • Vana vid arbete inom någon systemförvaltningsmodell eller andra IT-modellstöd som ITIL.

Syftet med NBIS är att tillhandahålla support för bioinformatik och infrastruktur till forskare inom livsvetenskaperna. NBIS har ett 90-tal experter över hela landet inom olika områden såsom DNA-, RNA- och proteinanalyser, systembiologi, genomanalyser, masspektrometri-proteomik, metabolomik, datahantering, storskaliga beräkningar, och systemutveckling. NBIS:s systemutvecklargrupp består av ett 10-tal experter som utvecklar och implementerar verktyg för storskaliga analyser och storskalig datahantering. Det är denna systemutvecklargrupp som vi nu förstärker. Mera information om NBIS finns på https://nbis.se.

SciLifeLab är ett nationellt centrum för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifeLabs mål är också att bygga en stark forskargruppering kring centret genom utbildning och samverkan. SciLifeLab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. SciLifeLab startade sin verksamhet 2010 och har idag över 400 anställda vid faciliteterna, samt 150 forskargrupper (http://www.scilifelab.se).

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: snarast eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning om 6 månader kommer tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Chef för Systemutveckling, Jonas Hagberg, jonas.hagberg@nbis.se, tfn +46 72 540 85 42, Systemutvecklare, Malin Klang, malin.klang@nbis.se, tfn +46 76 249 93 41, eller NBIS Director, Bengt Persson, bengt.persson@nbis.se.

Välkommen med din ansökan senast 6 april 2020, UFV-PA 2020/759.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/759
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-05
Sista ansökningsdag 2020-04-06

Tillbaka till lediga jobb