Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 230 anställda och omsätter drygt 220 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Särskild ämnesbeskrivning: Institutionen för kemi - Ångströmlaboratoriet har under många år varit värd för en forskningsmiljö med fokus på utveckling av material och deras tillämpningar inom energiproduktionsområdet. Vi utvecklade ett nytt solcellkoncept, nämligen direkta plasmoniska solceller, karakteriserar dem, utvärderar och förbättrar dem beträffande prestanda och studerar grundläggande kemiska processer och egenskaper med hjälp av banbrytande standard och ultrasnabb spektroskopi. Forskningen innehåller både grundläggande och tillämpade aspekter.

Arbetsuppgifter: Arbetsuppgifterna inom detta projekt omfattar syntes av plasmoniska nanopartiklar, tillverkning och karakterisering av solcellsenheter och grundläggande förståelse för den underliggande laddningsdynamiken och rekombinationsprocesser med femtosekund-laserspektroskopitekniker. Forskningen är en del av ett gemensamt industriellt projekt och kommer därför att genomföras i samarbete med industripartners.

Kvalifikationskrav: 

  • En doktorsexamen inom kemi, fysik, teknik eller motsvarande.
  • Mycket god muntlig och skriftlig kompetens i engelska.
  • Flerårig forskningserfarenhet i syntes av nanomaterial.
  • Flerårig forskningserfarenhet inom ultrasnabb optisk laserspektroskopi.
  • Flerårig forskningserfarenhet inom tillverkning av solceller.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-01-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2021-09-30.

Anställningens omfattning: 50%.

Upplysningar om anställningen lämnas av Jacinto Sa, 018-471 6806, jacinto.sa@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 13 december 2019, UFV-PA 2019/4204.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Deltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4204
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-02
Sista ansökningsdag 2019-12-13

Retour aux postes vacants