Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 230 anställda och omsätter drygt 220 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Forskningsprojekt/Arbetsuppgifter: Deltagande i forskningsprojekt avseende batterier och kolbaserade material för batterier i samarbete med industri. Arbetet kommer innebära funktionalisering med utvalda organiska och polymera grupper av naturlig grafit. Graden av funktionalisering och arten av elektrodernas yta kommer att utvärderas noggrant med användning av Raman-spektroskopi, XPS, termisk analys, masspektrometri och impedansspektroskopi. Vidare kommer arbetet innebära elektrokemisk testning av funktionaliserad naturlig grafit i halv- och fullcells dubbla jonbatterier inom en rad olika spänningsavbrott. Forskaren kommer att konstruera fullcells dual-ion-batterier och undersöka deras potentiella användning i stationära och storskaliga applikationer. Enheternas prestanda kommer att användas för att jämföra de aktiva materialen med avancerade mätvärden för liknande energilagringssystem.

Kvalifikationskrav: Sökande skall ha en doktorsexamen i kemi eller motsvarande. Vana vid kemiskt laboratoriearbete samt experimentell materialkaraktärisering är ett krav. Erfarenhet av forskning om, och testning av, batterier är ett krav, likaså förtrogenhet med kolbaserade material. Sökande behöver behärska god engelska i tal och skrift. Tjänsten ställer krav på erfarenhet av röntgendiffraktion, ramanspektroskopi och XPS.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-03-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i fyra månader.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Daniel Brandell, daniel.brandell@kemi.uu.se och Kristina Edström, kristina.edström@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 12 december 2019, UFV-PA 2019/4134.

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4134
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-11-29
Sista ansökningsdag 2019-12-12

Retour aux postes vacants