Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se/

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Institutionen för fysik och astronomi (IFA) vid Uppsala universitet och Swedish Collegium for Advanced Studies (SCAS; www.swedishcollegium.se) söker en postdoktor för arbete inom exoplanetforskning. IFA och SCAS kommer gemensamt vara värdar för postdoktorn. Postdoktorns arbetsplats kommer i praktiken vara IFA, men tjänstens innehavare kommer även vara ansluten till SCAS som ”Thunberg fellow” och delta i interdisciplinära SCAS evenemang. Postdoktorn förväntas arbeta med projekt relaterade till temat ”Exoplanets and Biological Activity on Other Worlds” inom det naturvetenskapliga forskningsprogrammet vid SCAS. Undersökningar av exoplaneters atmosfärer med hjälp av nya observationella metoder för att leta efter spår av liv, och karakterisering av planetsystem, inte minst deras värdstjärnor, är av särskilt intresse.

Kvalifikationskrav: För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i fysik, astronomi eller motsvarande. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc. Goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt, är ett absolut krav.

Ansökan ska innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer och intressen (max 2 sidor). Den ska vidare innehålla ett CV inklusive kontaktinformation till två oberoende referenspersoner (epost och telefonnummer), kopior på relevanta betyg, samt en lista över den sökandes forskningsartiklar. Personliga förhållanden som kan vara relevanta för bedömningen, t.ex. föräldraledighet, bör nämnas i den sökandes CV. Ansökan bör skrivas på engelska.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-01-13 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ulrike Heiter, ulrike.heiter@physics.uu.se; Nikolai Piskunov, nikolai.piskunov@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 november 2019, UFV-PA 2019/3327.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-01-13
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/3327
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-10-14
Sista ansökningsdag 2019-11-15

Retour aux postes vacants