Uppsala universitet, Institutionen för kemi - BMC

Institutionen för kemi - BMC är belägen inom Biomedicinskt Centrum i Uppsala. Vid institutionen bedrivs huvudsakligen forskning inom biokemi, organisk kemi och analytisk kemi. Forskningen är fokuserad kring frågeställningar rörande katalys, molekylär igenkänning och komplexa molekylära systems struktur och dynamik, samt samband mellan förekomst av kemiska substanser och biomolekyler vid olika sjukdomstillstånd.

Institutionens forskning drar nytta av närheten till övriga kemigrenar, samt växelverkar med biomedicin, farmaci, fysik och materialvetenskap. Forskare med specialistkompetens inom biofysikaliska metoder för interaktionsanalyser driver verksamhet inom SciLifeLab, delar av en nationell infrastruktur för forskning inom livsvetenskap. Den kreativa och forskningsintensiva miljön bidrar till såväl brett kunnande som spetskompetens.

Kamerlingruppen utlyser härmed en tjänst som postdoktor i vår forskargrupp. Vi är ett internationellt och interdisciplinärt team av dedikerade forskare med olika bakgrund, som tillsammans studerar biokemiska problem. Vi studerar enzymevolution och struktur-funktion-dynamikförhållanden i biokemiska system och grundläggande problem inom fysikalisk organisk kemi, med hjälp av ett brett urval av beräknings(bio)kemiska metoder. Vi är även inblandade i metodutveckling för beräkningsbiokemi. Denna tjänst finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som en del av AGILe Cell-projektet. Fokus för  arbetet kommer att ligga på att använda beräkningsverktyg för att studera protein-DNA och protein-RNA igenkänning, för att kunna avkoda reglerandet av genetiska koder. Mer information om vårt team och våra forskningsintressen finns på labbwebbplatsen: http://www.kamerlinlab.com, och mer information om AGILe Cell-projektet finns på projektets webbplats: http://www.elflab.icm.uu.se/kaw/agile.

Arbetsuppgifter
Forskning samt handledning av yngre forskare och där intresse finns, möjligheten av undervisningsuppdrag (dock max 20% av heltidsarbete). Tjänsten kommer också att innehålla internationella resor till konferenser och möten med våra samarbetspartners. Ur ett vetenskapligt perspektiv kommer denna tjänst att inbegripa beräkningsintegrering av simulering och experimentell data med hjälp av ett antal molekylsimuleringsverktyg, inklusive både standard- och accelererad-molekylär dynamikssimuleringar, och beräkningar av fri energi, bland andra beräkningstekniker. 

Kvalifikationskrav
Du behöver uppfylla alla följande kvalifikationskrav, samt en eller flera av punkter under ”önskvärt/meriterande i övrigt”:  

  • Avlagd doktorsexamen inom lämpligt naturvetenskapsområde, med stark bakgrund inom beräkningskemi och/eller beräkningsbiologi, med erfarenhet av minst en av de tekniker som använts inom Kamerlin lab (se Arbetsuppgifter ovan). Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl, som till exempel ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.  
  • Omfattande erfarenhet av beräkningsmodellering av biomolekylära system, med prioritering av kandidater som har erfarenhet av modellering av protein-DNA eller protein-RNA interatkioner.  
  • Mycket goda kunskaper i engelska för att kunna interagera och publicera internationellt är ett krav samt publikationer av hög vetenskaplig standard (utvärderat enligt DORA principerna, se https://sfdora.org/read/).  
  • God samarbetsförmåga då arbetet kommer att drivas i nära samarbete med andra forskare. 

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. I det här fallet lägger vi särskild vikt på förmågan att arbeta som en del av ett lag och en positiv inställning till rörlighet. Sökanden kommer att ansvara för en del av ett större projekt, vilket kräver förmåga i att arbeta självständigt och ansvarstagande.

Observera att utvärdering av kandidaterna kommer att inte bara ta hänsyn till övergripande vetenskapliga meriter, men också till kvalitén av vetenskapliga meriterna i förhållande till karriärstadiet och kandidatens forskningserfarenhet.

 Alla kvalifikationskrav kommer att utvärderas genom intervjuer och genom personliga referenser. 

Önskvärt / meriterande i övrigt

 Erfarenhet av att använda simulering för att modellera experimentella data från FRET anses vara meriterande.

Ansökan
Ansökan måste innehålla ett CV, en fullständig publikationslista, kopior av examensbevis och certifikat, kontaktuppgifter för två referenser och ett personligt brev med en kort beskrivning av forskningsintressen. Ansökan kommer att utvärderas utifrån följande kriterier: Lämplig utbildning och arbete / forskning inom relaterade områden. Kännetecknande kommer också att läggas på personliga färdigheter.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Så snart som möjligt, eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning två år.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Lynn Kamerlin (lynn.kamerlin@kemi.uu.se ).

Välkommen med din ansökan senast den 14 oktober 2019, UFV-PA 2019/2989

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/2989
Kontakt
  • Lynn Kamerlin, lynn.kamerlin@kemi.uu.se
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-09-12
Sista ansökningsdag 2019-10-14

Tillbaka till lediga jobb