Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper, Campus Gotland

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste, med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig från jordens kärna till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling under flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se. Vår verksamhet finns både i Uppsala och på Campus Gotland.

Projektbeskrivning: 

Det finns flera hinder för tillämpning av den traditionella modellen för elenerginät på geografiska öar. Öar är i hög grad beroende av energimarknaden på fastlandet samtidigt som överföringen av energi är dyr och ineffektiv. Detta påverkar energisäkerheten och ökar energikostnaderna. Många öar har dessutom betydande befolkningsvariationer mellan turistsäsong och lågsäsong, vilket leder till mycket variabla energibelastningsprofiler.

Syftet med detta doktorandprojekt är att utveckla ett metodologiskt ramverk för optimering av potentialen för storskaligt utnyttjande av förnybara energikällor (RES) och lagringstillgångar på geografiska öar med målet att uppnå ekonomisk nytta, bidra till minskade koldioxidutsläpp från lokala energisystem, minska utsläppen av växthusgaser och förbättra luftkvaliteten och energisäkerheten.

För att uppnå detta ska doktoranden ta fram en metodik för optimal planering av förnybara energikällor och infrastrukturer för lagring, med stöd för en holistisk samarbetsstrategi för energihantering på lokalsamhällesnivå. Metodiken ska bidra till bästa möjliga kontroll av energitillgångar som ägs av lokalsamhällen, både när det gäller konventionella och förnybara energikällor, med samarbetsinsatser på efterfrågesidan för att utnyttja den flexibla efterfrågan på energi maximalt.

Bedömningsverktyg som bygger på teknikens ståndpunkt ska utnyttjas för planeringen, i kombination med flerkriteriemetoder för beslutsanalys (MCDA) för integrerad regional energiutveckling med målet att uppnå ett optimalt val och en optimal dimensionering av tekniker för förnybar energi/lagring. Ekonomiska, miljömässiga, sociala och tekniska begränsningar samt utvärderingskriterier kommer att bedömas parallellt för rankning av genomförbara konfigurationer för utnyttjande av förnybara energikällor.

Arbetsuppgifter: 

Som doktorand inom integrerad regional energiplanering ingår du i en forskningsgrupp med fokus på systematisk bedömning och planering av lämpliga energiinfrastrukturer samtidigt som man överväger befintliga ekonomiska, energi, samhälleliga och tekniska tillgångar. Detta innefattar bedömning med hjälp av MCDA av potentialen för förnybara energikällor, val av design och storlek hos system baserade på förnybara energikällor samt systemens livscykelutveckling med avseende på tekniska och ekonomiska aspekter samt miljöpåverkan. Projektet är även inriktat på vidareutveckling av styrprogram för efterfrågesidan som ger en bättre förståelse av brukarkontexten och hur brukardeltagandet kan förbättras, samtidigt som en responsstrategi för det underliggande energibehovet utformas. Förutom forskningsarbete och deltagande i doktorandkurser kommer du att delta i andra aktiviteter inom sektionen för vindkraft på Campus Gotland. Det kan bland annat vara undervisning och/eller administrativt arbete, och dessa aktiviteter kommer att uppta upp till 20 procent av arbetstiden. Notera att arbetsplatsen är på Campus Gotland.

Kvalifikationskrav:

Den sökande ska ha en akademisk kandidatexamen i energiteknik, finans, och/eller miljöteknik samt en akademisk masterexamen i hållbar energi-projektering.

Erfarenhet av att använda MCDA-verktyg för beslut som rör energi- och miljöproblem är meriterande. Vi ser också helst att den sökande har erfarenhet från akademin eller industrin av energiplanering och energipolitik.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: 2019-01-01 eller enligt överenskommelse, tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-12-31.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Heracles Polatidis på +46 498 108373 eller E-mail: heracles.polatidis@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 30 november 2018, UFV-PA 2018/4019.

Flytta till Gotland? Inflyttarbyrån på Gotland har värdefull information om hur det är att leva och bo på Gotland. De kan också ge stöd och tips under flyttprocessen. Läs mer på http://gotland.com/flytta-hit/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-01-01 eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/4019
Facklig företrädare
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
Publicerat 2018-11-15
Sista ansökningsdag 2018-11-30

Tillbaka till lediga jobb