Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är ett av de mest internationella, interdisciplinära och framstående biomolekylära centrumen i Europa. Avdelningen består av sex forskningsprogram med cirka 130 anställda. Den utlysta positionen är en del av Sebastian Deindls forskargrupp vid programmet för molekylär systembiologi (deindl‑lab.com).

Övergripande beskrivning
Molekylära maskiner är proteiner som omvandlar kemisk energi till konformationsförändringar för att utföra arbete i cellen. I Sebastian Deindls forskargrupp studerar vi den strukturella arkitekturen och dynamiken hos de molekylära maskinerna med fokus på DNA-samverkande enzymer. Avvikande funktion eller reglering av dessa enzymer förknippas ofta med svåra sjukdomstillstånd, exempelvis cancer. Genom att studera enskilda molekyler i realtid kan vi visualisera de molekylära maskinerna i arbete vilket ger oss en unik möjlighet att dechiffrera de komplexa regleringsmekanismerna och korrelera den strukturella dynamiken med proteinernas funktion.

Arbetsuppgifter
Som anställd forskare inom kromatinfunktion och reglering, kommer man undersöka funktionen hos olika nukleinsyrainteragerande proteinmaskiner med hjälp av en kombination av biokemiska metoder in vitro. Projektet syftar att undersöka hur dessa maskiner interagerar med sina substrat (nukleinsyror och nukleosomer) samt hur den katalytiska aktiviteten regleras. De långsiktiga målen är att belysa betydelsen av sekvensvariationer för katalytisk aktivitet, reglering samt funktion. Uppdraget innebär experimentell design samt insamling och analys av data. Du kommer att arbeta med rening av proteiner och nukleinsyror, samt med konstruktion av genetiska bibliotek. Projektet är kollaborativt och utöver vetenskapliga kvalifikationer värdesätter vi organisatorisk skicklighet samt social kompetens. 

Behörighetskrav
Som behörig ska du som söker ha en doktorsexamen inom molekylärbiologi, eller annat närliggande relevant område som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Sökanden ska ha erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker, konstruktion av plasmid/transposon-bibliotek samt erfarenhet av produktion och rening av nukleosomer med hjälp av saltgradienter/dialys. Stor vikt kommer att läggas på personliga färdigheter och egenskaper, så som god samarbetsförmåga. Sökanden skall ha en bra kommunikationsförmåga på engelska både i tal och skrift, vilket är en förutsättning för tjänsten eftersom forskningen utförs i en internationell miljö.

Meriterande

• Erfarenhet av ”foot-printing-assays” och/eller blottningstekniker för att undersöka protein-nukleinsyreinteraktioner
• Erfarenhet av expression och rening av protein med exempelvis kromatografi.

Projektet är kollaborativt och utöver vetenskapliga kvalifikationer värdesätter vi social kompetens.

Ansökan ska innehålla

  • CV med fullständig publikationslista,
  • Kopior av examensbevis och certifikat,
  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner
  • Ett personligt brev med en kort beskrivning av dina forskningsintressen.

Ansökningarna kommer att utvärderas utifrån följande kriterier: Lämplig utbildning och forskningserfarenhet inom relevanta områden samt uppfyllnad av listade krav och sedan meriter.

Önskas mer information vid ansökan eller om tjänsten, kontakta gärna
Stefan Knight, Stefan.knight@icm.uu.se

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2019-01-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning på två år.

Anställningens omfattning: 100 %

Välkommen med din ansökan senast den 15 november 2018, UFV-PA 2018/3633.

Anställningsform Contrat de durée déterminée, plus long que 6 mois
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/3633
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
Publicerat 2018-10-25
Sista ansökningsdag 2018-11-15

Retour aux postes vacants