Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 200 anställda och omsätter 200 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Särskild ämnesbeskrivning: Chemical Vapor Deposition (CVD) är en tunnfilmsteknik som startade på kemiska institutionen 1972. Sedan dess har den haft en stark ställning både på Uppsala Universitet och internationellt. CVD innebär att ett fast material deponeras på ett, vanligen uppvärmt, substrat som en film. Exempel på områden där tekniken används är inom elektronikindustrin och som ett slitstarkt skikt inom verkstadsindustrin. Svensk hårdmetallindustri är idag världsledande inom slitstarka skikt. Det är inom detta område som forskningen ska bedrivas tillsammans med grupper på Chalmers, KTH, Sandvik Coromant AB och Seco Tools AB i ett gemensamt konsortium, CVD 2.0.

Arbetsuppgifter: Arbetet sker i ett konsortium benämnt CVD 2.0. Positionen som postdoktor innebär att leda verksamheten inom CVD 2.0 och aktivt jobba med de olika parterna. Fokus kommer att vara nästa generations hårda och slitstarka skikt. Kunskap inom området CVD och slitstarka skikt kommer därför att vara särskilt meriterande. Arbetsuppgifterna innefattar även handledning av doktorander, administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan och att arbeta med att söka extern forskningsfinansiering.

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen som postdoktor ska doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i kemi eller fysik vara avlagd. Främst kommer de i fråga för anställning som avlagt doktorsexamen högst tre (3) år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc. Sökanden bör ha mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift samt tidigare kunskaper inom tunnfilmsteknik.

Bedömningsgrunder: Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären efter doktorsexamen och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet CVD.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2018-09-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-08-31.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av 
Mats Boman, 018-4713730 (mats.boman@kemi.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 15 juni 2018, UFV-PA 2018/1581.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-09-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/1581
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-05-03
Sista ansökningsdag 2018-06-15

Tillbaka till lediga jobb