Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Postdoktor inom småskaligt fiske i Östafrika

Vill du arbeta med stadsfiske och annat småskaligt fiske i Östafrika, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Postdoktor inom småskaligt fiske i Östafrika på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper.

Institutionen för geovetenskaper har verksamhet på två orter: i Uppsala och i Visby. Postdoktorsanställningen är placerad vid Campus Gotland i Visby inom forskningsprogrammet Naturresurser och hållbar utveckling (NRHU). För mer information: NRHU. Campus Gotland är ett internationellt campus beläget i UNESCO:s världsarvsstad Visby på ön Gotland, mitt i Östersjön.

Anställningen som postdoktor är en del av projektet UrbanFishEries (2024–2026). Projektet syftar till att undersöka de socio-ekologiska utmaningar och möjligheter som finns för att upprätthålla småskaligt kustfiske (SSF), livsmedelssäkerhet och trygghet i livsmedelsförsörjningen längs urbaniserande kuster i Östafrika i en tid av klimatförändringar. Det råder en påtaglig brist på kunskap om samspelet mellan urbanisering, småskaligt fiske och klimatförändringar, särskilt från det globala syd. Projektet fokuserar på fallstudier i Zanzibar Town (Tanzania) och Mombasa (Kenya) och jämför urbana och rurala kontexter för att analysera klimatrelaterade och sociala drivkrafter för småskaligt fiske, livsmedelstrygghet samt framtiden för dessa fisken i en urbaniserande och klimatpåverkad värld. Projektet bedrivs i nära samarbete med kenyanska och tanzaniska kollegor.

Arbetsuppgifter
Postdoktorn kommer att designa, planera och genomföra datainsamling, inklusive deltagarbaserad forskning, intervjuer, ekologiska fältundersökningar och kemiska vävnadsanalyser (av blå mat). Postdoktorn kommer att analysera data och producera högkvalitativa vetenskapliga artiklar som är lämpliga för publicering i vetenskapliga tidskrifter, för presentation vid vetenskapliga konferenser och andra relevanta event. Arbetet ska planeras för att bidra till UrbanFishEries-projektets bredare mål och ge insikter för beslutsfattare och fiskeriförvaltare. Undervisning kan ingå i upp till 20 % av arbetsuppgifterna för en postdoktor.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i miljövetenskap, marinekologi, havsmiljöer, naturresurshantering, fiske eller socio-ekologiska system, eller en utländsk examen som motsvarar en ovan nämnd doktorsexamen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. Mycket god kommunikationsförmåga på engelska, både muntligt och skriftligt. Möjlighet att resa till Kenya och Tanzania samt att arbeta i fält tillsammans med lokala partners är också ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Kunskap om eller erfarenhet av frågor relaterade till fiske, blå mat, urbanisering, klimatförändringar, havsmiljöer, miljöövervakning och kustzonsförvaltning är särskilt meriterande. Praktisk erfarenhet av fältarbete i tropiska regioner, intervjumetodik och att leda workshops är fördelaktigt. Erfarenhet av att arbeta med tvärvetenskapliga angreppssätt samt användning av konceptuella och analytiska ramverk är också värdefullt. Kunskaper i statistik och analytiska färdigheter, liksom dokumenterad kreativitet och förmåga att samarbeta både inom och utanför akademin, är meriterande. Erfarenhet av arbete i Östafrika är en fördel.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Lina Mtwana Nordlund, Lina.Mtwana.Nordlund@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 13 januari 2025, UFV-PA 2024/4364.

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-03-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4364
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-12
Sista ansökningsdag 2025-01-13
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb