Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Forskare
Vill du arbeta med organismbiologi, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskare på Uppsala universitet.

Tjänsten kommer att vara placerad inom programmet för fysiologi och miljötoxikologi vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet. Institutionen för organismbiologi undervisar och studerar evolution, utveckling och funktion i hela organismer. Programmet för fysiologi och miljötoxikologi är en växande, livlig forskningsmiljö där experimentella modeller och molekylära verktyg används för att studera och förstå hur cellulära och molekylära mekanismer i djur och växter lämnar avtryck på hela organismers fysiologi, utveckling och respons på miljön.

I Petroutsos forskningsgrupp vid Uppsala universitet undersöker vi hur CO2 fungerar som substrat för fotosyntes och som signalmolekyl i kombination med ljus för att kontrollera cellulär homeostas i mikroalger. Vi kombinerar genetiska, molekylära, biokemiska, fysiologiska och matematiska modelleringsmetoder för att identifiera faktorer som reglerar CO2-infångning och fördelning. Vi söker en drivande, självgående, teamorienterad forskare för att stödja arbetet i labbet med att förstå de molekylära mekanismer som styr modellmikroalgens, Chlamydomonas reinhardtii, anpassning till förändring i tillgången till CO2 och ljus. Arbetet utförs i samarbete med gruppledaren och övriga medlemmar i forskargruppen som är involverade i projektet och innefattar även att hjälpa till med att bygga upp den nya labbmiljön.

Arbetsuppgifter 

  • Förbereda och genomföra experiment med Chlamydomonas-kulturer.
  • Insamling och analys av material: extrahera protein, Western blot, extrahera DNA/RNA, PCR, kloning, genotypning, RT-qPCR.
  • Transgenes och fenotypisk analys av Clamydomonas mutanter.
  • Mätning av fotosyntes och fotosyntetisk syre utveckling in vivo
  • Registrera, processa, formatera och kommunicera resultat av garanterad kvalitet.
  • Presenteraforskningsdatavidgruppmöten.
  • Hjälpa till med mentorskap för kollegor och studenter.

Kvalifikationskrav

Doktorsexamen i biologi eller kemi eller utländsk examen som motsvarar en doktorsexamen inom samma område. Examen måste ha erhållits vid tidpunkten för beslutet om anställning.

Mycket goda kunskaper om och erfarenhet av moderna molekylärbiologiska och biokemiska verktyg, inkluderande PCR, kloning, protein-, DNA- och RNA-extraktion. Goda kunskaper om och erfarenhet av Chlamydomonas biologi och fysiologi, inklusive in vivo- mätningar av fotosyntes.

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, vilja att utvecklas och förmåga att tillämpa nya tekniker, laboratorieteknisk läggning, noggrannhet, drivande, organiserad och självgående.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 8 månader. Omfattningen är deltid på 75%. Tillträde 1 Februari. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av:  Dimitris Petroutsos, dimitris.petroutsos@ebc.uu.se

Ansökan ska innehålla CV, ett personligt brev och kontaktuppgifter till 2 personer som kan tillhandahålla skriftliga referenser.

Välkommen med din ansökan senast den 30 December, UFV-PA 2024/4332.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4332
Kontakt
  • Dimitris Petroutsos, 018-4714783
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-16
Sista ansökningsdag 2024-12-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb