Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Bli en av oss!

Institutionen för materialvetenskap har som mål att vara en miljö för framgångsrik och värdefull forskning och utbildning med inriktning mot materialvetenskapliga lösningar för viktiga samhällsutmaningar. Vår institution utgör en spännande arbetsplats med forskning i ett brett teknikrelaterat område, från grundforskning till storskalig tillämpad forskning, och med täta kontakter med studenter genom institutionens engagemang i civilingenjörs- högskoleingenjörs- och masterutbildningar. Vår forskning och undervisning bedrivs inom sju avdelningar med olika forskningsfokus.

Läs mer om oss här

Om avdelningen 
Avdelningen för tillämpad mekanik är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. På avdelningen arbetar vi både med grundläggande och tillämpad forskning. Forskningen är relaterad till lastbärande material och konstruktioner och bygger både på experimentella undersökningar och numerisk modellering. Syftet är att kunna designa material och komponenter med bättre mekanisk prestanda. Vi bedriver även omfattande undervisning inom området tillämpad mekanik inom ett flertal ingenjörsprogram.

Projektbeskrivning
Med väteförsprödning avses ett scenario där väte tränger in i metalliska material, interagerar med mikrostrukturen och försämrar de mekaniska egenskaperna. Detta utgör ett betydande hot mot säkerheten hos strukturer för transport och lagring av vätgas.

Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet med titeln "Interaktioner mellan väte, utfällningar och dislokationssubstrukturer i stål för rörledningar". Projektet syftar till att förbättra säkerheten vid transport av väte genom rörledningar genom att få en gedigen mekanistisk förståelse av väteförsprödning i rörledningsstål.

Genom att använda avancerade experimentella och numeriska verktyg skall vi inom projektet kartlägga samspelet mellan väte, utskiljningar och dislokationssubstrukturer, samt klargöra hur dislokationssubstrukturerna utlöser förtida brott.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max. 20% av arbetstiden. 

När du antas till en forskarutbildning erbjuds du en anställning som doktorand. En anställning som doktorand vid Uppsala universitet motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Läs mer om forskarutbildningen här

Inom din forskning tillämpar du en så kallad diskret dislokationsdynamikmetod för att studera hur förekomsten av väte och utskiljningar påverkar kristallplasticitet på en submikrometerskala. Du förväntas utföra elektrokemisk väteinladdning och mekaniska belastningsexperiment på stålprover. Dislokationsstrukturerna i stålet kommer sedan att karakteriseras med TEM och jämföras med den numeriska simuleringen. TEM-observationen kan utföras av en samarbetspartner. Du förväntas publicera dina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och presentera dem vid nationella/internationella konferenser.

Att vara doktorand innebär att självständigt driva projekt inom ett specifikt forskarutbildningsämne. Du samarbetar löpande med andra doktorander och forskare för att tillsammans skapa resultat inom olika projekt och har en eller flera handledare till stöd under din forskarutbildning. Du arbetar dock till stor del självständigt, tex. genom arbete i laboratoriemiljö och att skriva artiklar för journaler och för resultat till din doktorsavhandling. Vanligtvis ingår någon form av halvtidsseminarium efter ungefär halva utbildningstiden. 

Kvalifikationskrav
Du har en masterexamen eller motsvarande inom ett av följande områden: mekanik, materialvetenskap, fysik, maskinteknik eller motsvarande examen inom angränsande område. 

Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Det är meriterande med dokumenterad kunskap och erfarenhet inom ett eller flera av följande områden: 

  • Programmering (t.ex. matlab, python, fortran)
  • Kontinuummekanik och brottmekanik.
  • Simulering med finita element.
  • Mikrostrukturell karakterisering (t.ex. SEM, TEM).

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper såsom förmåga att självständigt planera och utföra arbete. Du har en god kommunikativ förmåga där du genom denna egenskap samarbetar väl med andra. Du har även en god förmåga att författa akademisk text.

Din ansökan ska innehålla:   

  • Ett kort brev där du beskriver dig själv, varför du vill doktorera och varför just du är lämplig för denna tjänst. 
  • CV (max 2 sidor) 
  • En vidimerad kopia av din masterexamen/civilingenjörsexamen och dina kursbetyg. 
  • Kopior av ditt examensarbete på avancerad nivå och andra dokument, så som publikationer, som du önskar åberopa. 
  • Namn och kontaktuppgifter på minst två kontaktpersoner som accepterat att vara referenser för dig, med eventuellt ytterligare rekommendationsbrev. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referent.  

Ansökan bör skrivas på engelska. Vi kommer löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Biträdande Universitetslektor Haiyang Yu (haiyang.yu@angstrom.uu.se), Professor Per Isaksson (per.isaksson@angstrom.uu.se).

Välkommen med din ansökan senast den 24 december 2024,  UFV-PA 2024/3894.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3894
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-11-15
Sista ansökningsdag 2024-12-24

Tillbaka till lediga jobb