Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Vill du arbeta med forskning i molekylär evolution, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskare i molekylär evolution på Uppsala universitet.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi och immunologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se.

Tjänsten är inom Siv Anderssons forskargrupp (https://www.icm.uu.se/molekylar-evolution/andersson-siv/) vid programmet för Molekylär Evolution.

Projektbeskrivning
Forskningen i Siv Anderssons grupp syftar till att förstå de krafter och mekanismer som driver evolutionen av värdanpassade bakteriers arvsmassor. Fokus för detta projekt ligger på experimentella studier av Lactobaciller som isolerats från honugsmagarna hos honungsbin. Ett genetiskt system är för närvarande under utveckling, vilket gör det möjligt att sätta in, ta bort och mutera gener. Målet med projektet är att vidareutveckla systemet och använda det för storskaliga genetiska modifieringar.

Arbetsuppgifter
Projektet innefattar experimentellt arbete för att utveckla ett genetiskt system för Lactobaciller, inkluderande bakteriell odling, extraktion av DNA, RNA och proteiner, plasmidkonstruktion och genetisk modifiering med hjälp av CRISPR/Cas. Användning av bioinformatiska verktyg för analys av -omics data från de genetiskt modifierade bakterierstammarna kan komma att ingå i tjänsten.

Kvalifikationskrav
Vi söker en mycket motiverad person med doktorsexamen inom biologi med specialisering mot mikrobiologi och systembiologi eller område som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Högt ställda krav på forskningens kvalitet och etik, inklusive reproducerbarhet av data och analyser, är centralt för allt arbete inom gruppen. Erfarenhet av att jobba med CRISPR/Cas är ett krav. Den sökande bör ha färdigheter i att uttrycka sig obehindrat på engelska i både skrift och tal.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Den sökande som erbjuds tjänsten ska ha lätt att samarbeta med andra människor men även ha god förmåga att arbeta självständigt. Postdoktoral erfarenhet av utveckling och användning av genetiska system för bakteriearter som ej är modellorganismer är starkt meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid 100%. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Ansökan
Din ansökan

  1. CV;
  2. motivationsbrev där forskningsintressen, kunskaper och varför du är intresserad av denna position förklaras (max 2 sidor);
  3. publikationslista;
  4. examensbevis;
  5. upp till 3 rekommendationsbrev.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Siv Andersson, siv.andersson@icm.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 28 oktober 2024, UFV-PA 2024/3436

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20241101
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3436
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-14
Sista ansökningsdag 2024-10-28
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb