Uppsala universitet, Institutionen för ekologi och genetik

Institutionen för ekologi och genetik (IEG) är en internationell miljö med personal och studenter från hela världen. Vi är endel ov Evolutionary Biology Center (EBC), som är en utmärkt miljö för doktorander som är intresserade av att ta itu med grundläggande och tillämpade biologiska frågor genom ett evolutionärt perspektiv. Läs mer om vår avdelning på www.ieg.uu.se.

Vi söker nu en doktorand i växtevolution till oss på programmet för växtekologi och evolution, institutionen för ekologi och genetik.

Programmet för växtekologi och evolution består av flera oberoende forskargrupper som arbetar i gränslandet mellan ekologi och evolution, med växter som centrala studiesystem. Vi strävar efter att vårda en välkomnande och vänlig forskningsmiljö och värdesätter samarbeten och interaktioner över programmet och över karriärstadier. Doktorander är en integrerad del av programmet och förväntas aktivt engagera sig i vår akademiska verksamhet. 

Projektbeskrivning
Projektets titel: Varför utvecklas buzzpollinering?

Bin och blommande växter delar en evolutionär historia som har gett upphov till slående anpassningar hos både blommor och deras pollinerare. Bland dem är utvecklingen av buzzpollinerade blommor, det vill säga blommor som är beroende av vibrationsproducerande bin för att föröka sig. Buzzpollinerade blommor har upprepade gånger utvecklats över många oberoende växtlinjer, men vi vet lite om varför buzzpollinering utvecklas.

I detta projekt kommer doktoranden att jämföra arter från fyra olika ursprung av buzzpollinerade blommor för att testa flera allmänna hypoteser om varför buzzpollinering utvecklas. Specifika tester kommer att omfatta experiment i växthus och trädgård vid Uppsala universitet men kan även utvidgas till fältorter i Sverige och utomlands. Doktoranden kommer att ha tillgång till utmärkta anläggningar för växtodling, flygarenor för att studera bibeteende, partikelräknare, samt specialiserad utrustning för att studera effekterna av bivibrationer på blommor (t.ex. accelerometrar, shakers, lasrar, mikrorobotar). De planerade testerna representerar en ambitiös och nyskapande av de evolutionära orsakerna till buzzpollinering och kommer att ge avgörande insikter i mekanismerna som driver konvergent evolution av buzzpollinerade blommor.

Arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att ansvara för en mängd olika växthusexperiment och vanliga trädgårdsexperiment, och skaffa sig erfarenhet och färdigheter i en rad olika metoder som används i studier av pollination. Specifika uppgifter kommer att inkludera att skaffa frö och växtmaterial, underhålla växter i odlingsanläggningarna, designa och utföra experiment med levande blommor och levande bin, mäta bivibrationer i både fält- och laboratoriemiljöer, uppskatta hanliga och honliga komponenter i växters reproduktiva framgång, kvantifiera pollens livskraft mot olika abiotiska och biotiska stressfaktorer, och utföra beteendeobservationer av bins interaktioner med blommor. Doktoranden förväntas också aktivt delta i den akademiska verksamheten i vår forskargrupp (inklusive att delta i veckomöten), förbereda manuskript för publicering och presentera sitt arbete vid nationella och internationella möten.

Kvalifikationskrav
För att uppfylla behörighetskraven för forskarstudier måste du

  • Inneha en magisterexamen (avancerad nivå) i biologi, evolutionsbiologi eller växtbiologi, eller
  • Ha avlagt minst 240 hp inom högre utbildning med minst 60 hp på masternivå inklusive ett självständigt projekt värt minst 15 hp, eller
  • Ha skaffat dig likvärdiga kunskaper på annat sätt.
  • Kunna arbeta nära växter och bin.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper som motivation, självständighet och analytisk förmåga att lösa problem. Vi värdesätter andra personliga egenskaper, inklusive initiativförmåga, kreativitet och förmågan att samarbeta med andra. Kandidater måste kunna uttrycka sig fullt ut i tal och skrift på engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Kunskaper om ekologi och evolutionsteori.
  • Erfarenhet av statistiska analyser och tillhörande programvara (t.ex. R).
  • Visad kapacitet att designa experiment.
  • Tidigare erfarenhet av fält- och trädgårdsarbete.
  • Akademiska skrivfärdigheter motsvarande karriärstadium.
  • Erfarenhet från pollinationsbiologi.
  • Förmåga att arbeta som en del av ett team.
  • Förmåga att köra bil för fältarbete.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-10-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Upplysningar om anställningen lämnas av
Professor, Mario Vallejo-Marin, mario.vallejo-marin@ebc.uu.se

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla 1) dina forskningsintressen, och en motivering till varför du vill ta en doktorsexamen, ditt intresse för detta specifika projekt och din lämplighet för tjänsten, 2) ditt CV inklusive din utbildning, forskningserfarenhet, och referenser till publikationer, om relevant, 3) namn och kontaktuppgifter för två referenter (e-postadresser, institution och telefonnummer). Ansökan bör skrivas på engelska.

Välkommen med din ansökan senast den 18 september 2024. UFV-PA 2024/2664.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-10-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2664
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-08-21
Sista ansökningsdag 2024-09-18

Tillbaka till lediga jobb