Uppsala universitet, Institutionen för ekologi och genetik

Institutionen för ekologi och genetik är en internationell miljö med personal och studenter från hela världen.  Vår forskning omfattar allt från evolutionär ekologi och genetik till studier av ekosystem. Se vidare www.ieg.uu.se.

Programmet i Limnologi har ett av de mest väletablerade forskningsprogrammen som helt fokuserar på limnologi i Skandinavien och Europa. Vi bedriver forskning inom akvatisk samhällsekologi, mikrobiell ekologi och biogeokemi/klimat.

Projektbeskrivning
Kandidaten kommer att arbeta i ett EU Water4All-projekt finansierat av FORMAS och med finansierade deltagare i Sverige, Danmark, Tyskland och Israel. Detta projekt, Managing Events and Extremes in Water Supplies (MEWS), kommer att utvärdera effekterna av hydroklimatiska extrema händelser på dricksvattentäkters vattenkvalitet. Detta inkluderar både effekterna av stormar och torka på tillförseln av DOC och näringsämnen, samt transport och omvandling av tillförseln när de väl är i vattentäkten.

Arbetsuppgifter
Modellering och dataanalys som behövs för att utvärdera vattenkvalitetseffekterna kopplade till hydroklimatiska extrema händelser. Detta kommer att inkludera utvärdering av förändringar i vattentransport och cirkulation som svar på hydrologiska händelser och klimatförändringar i Mälaren, med hjälp av 3D-hydrodynamiska modellen GETM. Dessutom kommer kandidaten att utvärdera förändringar i vattenkvaliteten genom att koppla biogeokemiska modeller till GETM med hjälp av Framework for Biogeochemical Modelling (FABM). Kandidaten förväntas också interagera med intressenter i Mälaren (Stockholm Vatten och Norrvatten) för att utveckla modellspecifika scenarier utifrån deras behov.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i limnologi, oceanografi eller civilingenjör med erfarenhet av sjö-/oceanhydrodynamik och vattenkvalitetsmodellering. Postdoktoral erfarenhet av utveckling och kalibrering av sjö-/oceanmodeller. Erfarenhet av att hantera stora miljödatamängder med R eller Python.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper som förmåga att arbeta självständigt samt att vara en lagspelare. Kandidaten måste kunna uttrycka sig tydligt i tal och skrift på engelska och/eller svenska.

Meriterande
Erfarenhet av att använda hydrodynamiska modellerna GETM och/eller GOTM. Erfarenhet av att utveckla och koppla vattenkvalitetsundermodeller till GOTM eller GETM med hjälp av FABM. Förmåga att arbeta i en forskningsmiljö driven av team, vilket demonstreras av tidigare deltaganden i stora flerpartnerprojekt eller i gruppforskning i organisationer som GLEON och ISIMIP.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare. Omfattning: heltid. Tillträde: 2024-10-01 eller enligt överenskommelse. Placering: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av
Don Pierson, don.pierson@ebc.uu.se.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla 1) ett brev som beskriver dig själv, dina forskningsintressen och varför du vill ha tjänsten, 2) ditt CV, 3) en kort beskrivning av din utbildning, 4) en kopia av din doktorandexamen och dina betyg, samt en kopia på din doktorsavhandling 5) namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer), 6) relevanta publikationer. Ansökan bör skrivas på engelska.

Välkommen med din ansökan senast den 5 september 2024. UFV-PA 2024/2643.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2643
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-08-08
Sista ansökningsdag 2024-09-05

Tillbaka till lediga jobb