Uppsala universitet, Historiska institutionen

Historiska institutionen ingår i den historisk-filosofiska fakulteten och har i dag ca 75 medarbetare och omsätter omkring 60 miljoner kronor. Vid institutionen bedrivs forskning samt utbildning på grund och avancerad nivå och forskarutbildning. Hugo Valentin-centrum är en tvärvetenskaplig enhet vid Historiska institutionen med en egen styrelse. Ett tiotal forskare finns vid Hugo Valentin-centrum.

Slavery, Abolition and Archipelagic Connections in the Swedish Caribbean är ett externfinansierat projekt som drivs vid institutionen sedan början av 2024. Projektet finansieras av ERC (European Research Council) genom ett Consolidator Grant bidrag tilldelat PI (principal investigator/projektledare) Fredrik Thomasson. Fokus i projektet är undersökningar av det svenska innehavet av den karibiska ön Saint Barthélemy grundat på forskningsresultat skapade inom projektet Swedish Caribbean Colonialism åren 2019–2023. Metodutveckling inom fältet för digital humaniora är en viktig komponent och projektgruppen ämnar vidareutveckla de databaser som skapats inom ramarna för det föregående projektet. Den aktuella anställningen gäller ett delprojekt som undersöker social och politisk historia med tonvikt på den svarta befolkningens levnadsvillkor och demografi med hjälp av både mikrohistoriska och demografiska metoder.

Arbetsuppgifter 
Utföra projektrelevant forskning baserad på data hämtade från svenska och utländska arkiv. Detta inbegriper analys, tolkning och registrering av historiska data i projektets databaser. Deltagande i projektmöten, seminarier och publika verksamheter. Författa och publicera resultat i internationella peer-review tidskrifter och deltagande i antologier. Projektet tillämpar ett kollektivt arbetssätt, varför samarbetsförmåga, till exempel i form av databasutveckling och samförfattande, är viktig.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i historia. Dokumenterat god kännedom om tidigmodern tid och 1800-talet och särskilt sociala, ekonomiska och kulturella förhållanden i det koloniala Karibien. Dokumenterat god förmåga att läsa 1700-1800-talshandstil på franska, svenska, tyska och engelska och förutom kunskaper i dessa språk krävs även dokumenterade erfarenheter av att läsa och analysera arkivmaterial på franska från den aktuella perioden (1784–1878). Kunskap i utveckling av databaser och andra digitala resurser inom fältet Digital Humanities. God förmåga att uttrycka sig i skrift på svenska och engelska. God erfarenhet av de arbetsuppgifter i övrigt som är relevanta för anställningen. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper så som samarbetsförmåga och den sökandes erfarenhet av att självständigt driva forskning inom en större forskningsgrupp.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 75 %. Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: lektor Fredrik Thomasson, e-post: fredrik.thomasson@hist.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 27 juni 2024, UFV-PA 2024/2199.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2199
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-06-13
Sista ansökningsdag 2024-06-27

Tillbaka till lediga jobb