Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Vill du arbeta med observationell astrofysik, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Forskningen som bedrivs vid institutionen för fysik och astronomi omfattar ett brett spektrum av fysikämnen, fördelade på tio avdelningar. Forskning inom astronomi och astrofysik inom avdelningen för astronomi och rymdfysik lägger särskild vikt vid att kombinera observationer gjorda med toppmodern instrumentering med avancerad modellering baserad på fysikens grundprinciper. Avdelningen har en bred undervisningsverksamhet på grund- och forskarnivå, deltar i ledande nationella och internationella forskningsprojekt, har tillgång till observations- och beräkningsinfrastruktur och bidrar aktivt till populärvetenskapliga aktiviteter. För mer information, besök http://www.astro.uu.se.

Arbetsuppgifter/projektbeskrivning

Stjärnornas senare utvecklingsfaser är viktiga för det kosmiska kretsloppet av materia och uppkomsten av liv. Viktiga grundämnen som kol produceras inuti ljusstarka röda jättestjärnor och kastas ut i rymden med enorma utflöden av gas och stoft. Idag vet vi inte tillräckligt om stjärnvindar för att förstå hur de påverkar stjärnors utveckling och hur de fyller omgivningen med nya grundämnen och stoft. Målet med projektet EXWINGS (https://www.astro.uu.se/exwings, finansierat av europeiska forskningsrådet ERC) är att förstå vindarna från röda jättestjärnor och superjättar. Vi har utvecklat en ny typ av modeller som beskriver både stjärna och stjärnvind samtidigt i samma globala dynamiska 3D datorsimulering. Moderna teleskop ger bilder och spektra av stjärnornas atmosfärer där vindarna har sin startpunkt, vilket gör det möjligt att testa modellerna.

Forskaren kommer att placeras i EXWINGS-gruppen, och arbeta tillsammans med Susanne Höfner, Bernd Freytag och övriga gruppmedlemmar. Huvuduppgiften är att beräkna syntetiska spektra baserat på dynamiska modeller av röda jättestjärnor och superjättar och jämföra de med senaste observationsdata.

Kvalifikationskrav
För anställning som forskare ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i astronomi eller fysik. Vi söker en person med god förmåga att både arbeta självständigt och samarbeta inom gruppen, och som har goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt. Ansökan bör innehålla en kortfattad beskrivning av forskningsintressen och relevant erfarenhet, ett CV, examensbevis, och kontaktuppgifter till minst en referensperson. 

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av beräkningar av strålningstransport i stjärnatmosfärer och vindar, som länkar deras strukturer till observerbara spektra, eller av relevanta observationstekniker (särskilt spektroskopi i infraröda våglängder) som används på röda jättestjärnor och superjättar, samt praktisk kunskap om relevant opacitetsdata anses som meriterande. Kandidater kommer även att bedömas beträffande deras förutsättningar att utföra de relevanta uppgifterna, samt deras förmåga att på ett positivt sätt bidra till forskningsmiljön.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 6 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Susanne Höfner (susanne.hoefner@physics.uu.se), professor i teoretisk astrofysik.

Välkommen med din ansökan senast den 20 juni 2024, UFV-PA 2024/2132.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2132
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-06-04
Sista ansökningsdag 2024-06-20

Tillbaka till lediga jobb