Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Projektassistent

Vill du arbeta med molekylärbiologi och fysiologi, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Projektassistent på Uppsala universitet.

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. Vi studerar också de djupaste förgreningarna i livets träd med hjälp av bioinformatik och experimentella molekylära tekniker. Forskning om hur kemikalier av antropogent ursprung interagerar med cellfunktioner och ger upphov till långvariga hälsoeffekter på människor och djur utförs också. För mer information se www.iob.uu.se.

Arbetsuppgifter

Syftet med projektet för denna jobbannonsering är att undersöka stressrelaterade genuttrycksförändringar genom livsstadier i olika organ hos kycklingar.   För detta har vi, tillsammans med medarbetare från universitetet i Bern i Schweiz, utfört ett experiment som involverar exponering av en dag gamla kycklingar för transportstress. Projektet kommer att utföra en jämförande analys av genuttrycksförändringar mellan en kontrollgrupp som inte utsatts för stress och en grupp som utsatts för tidig stress vid fyra utvecklingstidpunkter efter kläckningen, som börjar med embryonala stadier och sträcker sig till 420 dagar efter kläckningen. Vi kommer att studera viktiga stresskänsliga hjärnregioner som hippocampus (rostral och kaudal), hypotalamus och amygdala, såväl som lever och binjurar. RNA:t har redan extraherats av vår forskargrupp för alla ovan nämnda vävnader. Projektet kommer att involvera i) konvertering av alla dessa RNA-prover till cDNA, ii) beredning av Illumina RNA-sekvenseringsbibliotek och koordinering av sekvensering med SciLifeLab; iii) bioinformatiska analyser för att identifiera relevanta genkandidater, och iv) bekräftelse av kandidater via RT PCR. Ett plus kommer att vara att korrelera transkriptomiska förändringar med epigenomet och beteendemönster (mätt av kollaboratörerna vid universitetet i Bern).   Projektet kommer också att innebära förmedling av resultat till våra partners utomlands, via zoommöten. Detta projekt kommer att generera värdefulla insikter om den molekylära grunden för stressrespons hos ryggradsdjur, såväl som dess respons under utveckling.

Kvalifikationskrav

Grundexamen i biologi. Högskoleutbildning på masternivå med inriktning mot evolutionsbiologi, molekylärbiologi, fysiologi eller motsvarande. Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med molekylära verktyg relaterade till det genomiska arbete som behövs i projektet är ett krav. Det handlar om kunskap om DNA/RNA-extraktion, PCR, cDNA-omvandling, samt genuttrycksanalyser via RT PCR. Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift är ett krav. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper som problemlösningsförmåga, ansvar, samarbete, engagemang och noggrannhet. Grundläggande kunskaper om bioinformatik är också ett krav, inklusive BASH för att utföra rå analyser av sekvenseringsdata, R för nedströms genuttrycksanalys av sekvenseringsdata och produktion av plots, samt Python.

Om anställningen

Anställningen är på ett år. Omfattningen är heltid/100%. Tillträde 2024-06-24 eller efter överenskommelse. Plats: EBC, Uppsala universitet

Information om anställningen lämnas av: Carlos Guerrero Bosagna, carlos.guerrero.bosagna@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast 2024-06-17. UFV-PA 2024/2018

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-24
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2018
Kontakt
  • Carlos Guerrero Bosagna, carlos.guerrero.bosagna@ebc.uu.se
Publicerat 2024-06-03
Sista ansökningsdag 2024-06-17

Tillbaka till lediga jobb