Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Studievägledare med kursadministration, Vikariat

Vill du arbeta med att stödja engagerade studenter på tekniskt-naturvetenskapligt basår och masterprogrammet i fysik, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som studievägledare på Uppsala universitet.

Inom tekniskt-naturvetenskapligt basår kan studenter komplettera naturvetenskapliga ämnen för att möjliggöra behörighet till universitetsstudier inom sådana ämnen. Utbildningen attraherar studenter med höga meritpoäng (https://shorturl.at/tOTX0). Masterprogrammet i fysik har en internationell prägel med många utbytesstudenter. Utbildningarna är förlagda till Institutionen för Fysik & Astronomi och kursadministrationen organiseras av avdelningen för grundutbildning.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår studievägledning och information, både skriftlig och muntlig till svenska och internationella studenter om utbildningar och kurser vid institutionen. Arbetet innebär en medverkan i antagningsprocessen, introduktion av förstaårsstudenter, studie- och karriärvägledning genom coachande samtal, studieuppföljning med studenter och samverkan i nätverk med andra studievägledare på universitetet. Som studievägledare hos oss arbetar du även mot studenter med funktionsvariation som är i behov av särskilt stöd. Arbetet kan komma att omfatta studentrekrytering och information till allmänheten om institutionens kurser och program.

Administrativa arbetsuppgifter förekommer också, både på program- och kursnivå, som exempelvis att handlägga studieuppehåll, utföra behörighetskontroller, utfärda intyg, hantera terminsanmälningar och arbeta med kursutvärderingar. En annan arbetsuppgift är att ta fram underlag och sammanställa statistik och nyckeltal över institutionens utbildningar.

Du kommer att ingå i kurskansliet vid avdelningen för grundutbildning, där dina närmaste arbetskamrater, kursadministratörer och studievägledare finns. Inom gruppen har vi fördelade ansvarsområden men hjälps åt och stöttar varandra vid arbetstoppar vilket förekommer flera gånger under verksamhetsåret. Du kommer också ha ett nära samarbete med studierektorer, program- och kursansvariga samt undervisande lärare.

Arbetet sker både självständigt och i nära samarbete med andra. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper så som lyhördhet och en god kommunikativ förmåga, ansvarskänsla och känsla för service. Personen vi söker har ett strukturerat och coachande arbetssätt, har ett framåtsyftande och lösningorienterat förhållningssätt i uppkomna situationer och har förmåga att fokusera på rätt saker.

Som studievägledare ingår du i institutionens gemensamma administrativa stödfunktion, med drygt 20 kollegor som arbetar inom vitt skilda områden inom studieadministration, ekonomi, HR, kommunikation och service. Inom stödfunktionen bedrivs ett systematiskt målstyrt utvecklingsarbete, och vi strävar efter en öppen kommunikation och en god gemenskap.

Kvalifikationskrav
Studievägledarutbildning eller annan relevant högskoleexamen inom administration eller med fokus på  personsamtal. God kommunikation är centralt för arbetet varför mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift är ett krav. Förmåga att arbeta i grupp och självständigt.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av studievägledning inom högskolan eller liknande är mycket meriterande för tjänsten. Det är även meriterande att ha kännedom om högskoleutbildning och erfarenhet från arbete med internationella studenter och betalstudenter. Erfarenhet att bemöta människor från olika kulturer, goda språkkunskaper utöver svenska och engelska, samt erfarenhet av samtalsmetodik är meriterande för tjänsten.

Erfarenhet från något av de datorsystem vi använder, utöver officepaketet, är också meriterande. (Ladok, Selma, NyA, Studentportalen, TimeEdit, Canvas/Studium).

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 10 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Andreas Lindblad, 018-471 35 45, andreas.lindblad@physics.uu.se (Chef GU-avdelningen), Emma Almgren, 018-4713534, emma.almgren@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 17/6 2024, UFV-PA 2024/1929.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1929
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-28
Sista ansökningsdag 2024-06-17

Tillbaka till lediga jobb