Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 290 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Arbetsuppgifter

Inom mikrobiell kemi på Institutionen för Kemi - Ångström kommer din forskning fokusera på att med hjälp av genteknik utveckla cyanobakteriestammar med nya egenskaper såsom biosyntes av förnybara kemikalier. Cyanobakterier är fotosyntetiserande mikrober och använder CO2 och solenergi som råmaterial och energi för bioproduktion. Vi använder oss av väl beprövade biokemiska och molekylärbiologiska metoder samt utvecklar nya tekniker och verktyg för att optimera processen att förändra cyanobakteriers metabolism.  Det övergripande målet med vår forskning är att med bioteknik bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Som forskare kommer din roll att vara att designa och konstruera nya bioproduktionssystem från grunden. Ditt fokus kommer att vara att accelerera utvecklingen av våra experimentella arbetsflöden genom att utveckla nya syntetisk-biologiska metoder och implementera dessa inom projekt som främst syftar till att producera isobuten och grenade aminosyror i cyanobakterier. Förutom molekylärbiologi och biokemi kommer du i ditt dagliga arbete använda mikrobiologiska tekniker såsom sterilarbete och odling av celler, bioinformatik för design av biosyntesvägar, samt analytisk kemi för identifiering och kvantifiering av biokemikalier.

Kvalifikationskrav

  • Avlagd doktorsexamen inom mikrobiell kemi, syntetisk biologi eller relaterade områden
  • Flerårig erfarenhet av utveckling av gentekniska verktyg för genetisk editering och modifiering av metabolismen hos icke-modellmikroogranismer
  • Erfarenhet av CRISPR-CAS system i cyanobakterier,
    datorbaserad modellering av bakteriemetabolism samt har god kunskap om fotosyntetisk metabolism
  • Dokumenterad erfarenhet av handledning av studenter inom forskningsprojekt
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet såsom god samarbetsförmåga, driv och
självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, två månader. Omfattningen är 100%. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Karin Stensjö, karin.stensjo@kemi.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 1 juli 2024, UFV-PA 2024/2274

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2274
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-06-14
Sista ansökningsdag 2024-07-01

Tillbaka till lediga jobb