Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Vill du arbeta med materialfysik, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 100 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid nio forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Forskningsområdet vartill postdoktorerna ska bidra avser teoretiska studier och beräkningsbaserad modellering inom fastatillståndets fysik. Särskilt fokus inom arbetsgruppen är ultrasnabb icke-jämvikts dynamik, laser-inducerad ultrasnabb spinndynamik, generering av icke-jämvikt orbitala- och spinnströmmar samt simuleringar av supraledning för äkta material.

Arbetsuppgifter
I forskningsuppgifterna ingår utveckling av teoretiska modeller och datorsimuleringsprogram. Postdoktorerna kan bidra till följande forskningsområden: teori och modellering av ljus-inducerade spinn och orbitala strömmar, teori för laser-inducerad ultrasnabb spinndynamik och spinntransport, teori för kopplad icke-jämvikts dynamik av elektroner, magnoner och fononer, teori och ab-initio beräkningar av supraledning, och modellering av elektriskt inducerad magnetiserings dynamik i spinntroniska komponenten. Olika datorprogram, så som för första-princip-beräkningar (DFT och TDDFT), för simulationer av icke-jämvikts dynamik och supraledning kommer att användas. I projektet som leds av professor Peter Oppeneer erbjuder vi arbete i ett modernt och spännande område i den kondenserade materiens fysik samt möjligheter att samarbeta med ledande experimentella och teoretiska grupper samt industri

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i beräkningsbaserad eller teoretisk fysik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Den sökande ska ha visat självständighet och hög forskningskvalitet genom goda publikationer. Mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Den sökande förväntas ha stort intresse för modern teoretisk fysik, vara särskilt motiverad och ha goda kunskaper i teoretisk fysik och kondenserade materiens fysik. Erfarenhet av storskaliga datorsimuleringar och färdigheter i programutveckling är önskvärda.

Ansökan bör innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer, forskningsintressen, och publikationslista. Det skall innehålla ett CV, kopior på relevanta betyg, kopia på den sökandes doktorsarbete eller ett utkast av detta. Vi ser gärna att du lämnar uppgift om minst två referenspersoner.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal, men möjlighet till 1 års förlängning. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Peter Oppeneer, Institutionen för fysik och astronomi, peter.oppeneer@physics.uu.se, tel. +46-709 604016.


Välkommen med din ansökan senast den 17 juni 2024, UFV-PA 2024/1597.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1597
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-06-17

Tillbaka till lediga jobb