Uppsala universitet, Sociologiska institutionen

Är du en person som tycker om att utveckla nya arbetsformer? Trivs du i en miljö som är i ständig förändring? Har du lätt för att anpassa dig till nya omständigheter och se möjligheter till utveckling? Tycker du dessutom om att befinna dig i en internationell forskningsmiljö eller önskar vara i en?  

Sociologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete söker en ekonom som tillsammans med vår andra ekonom kan driva och utveckla vår ekonomifunktion.

Vilka är vi?
Sociologiska institutionen och den nyinrättade Institutionen för socialt arbete vid Uppsala universitet befinner sig i en spännande utvecklingsprocess, både organisatoriskt och genom satsningar i form av internationella rekryteringar och externfinansierade forskningsprojekt, inklusive EU-finansiering. Vi söker därför dig som vill vara med oss på den fortsatta resan genom att utveckla arbetsformer och bidra till ett välfungerande samarbete mellan de olika delarna av organisationen. Hos oss verkar du i en innovativ och anrik miljö. Du får arbeta med ett meningsfullt uppdrag, till nytta för samhället. Vi sitter i trevliga lokaler på Campus Engelska parken.

Hur är det att arbeta hos oss?
Som ekonom ingår du i den institutionsgemensamma administrativa enhet som leds av en administrativ chef med övergripande personal- och verksamhetsansvar.  Vid enheten finns ytterligare en ekonom och vid behov anlitas även amanuenser och/eller studentmedarbetare. Ditt arbete är mycket självständigt men sker i nära samarbete med administrativa chefen och dina administrativa kollegor, samt med prefekter och forskare.

Den administrativa enheten består av ekonomi-, HR-, forsknings- och forskarutbildningsadministration samt kursadministration och studievägledning. Alla medarbetare är specialiserade i sina områden men arbetar funktionsöverskridande när så är påkallat så att vi gemensamt skapar de bästa förutsättningarna för att tillhandahålla stöd och service gentemot våra forskare, lärare och studenter.
 
Vi är angelägna om att våra medarbetare mår bra och har förutsättningar att uppnå goda arbetsresultat. En god balans mellan arbete och fritid är viktigt för oss, vilket möjliggörs genom förmåner som friskvård, flexibla arbetstider och vissa möjligheter till distansarbete.  Som statligt anställd har du fler semesterdagar än de lagstadgade 25 dagarna per år. Vi erbjuder även goda möjligheter till kompetensutveckling genom kurser och internationella kompetensutbyten via ERASMUS.

Arbetsuppgifter
Tillsammans med en till ekonom:

 • Självständigt ansvara för budgetarbetet inom institutionerna och säkerställa att anvisningar och tidsplaner följs, samt ansvara för tertial- och helårsbokslut samt löpande analysera verksamhetsutfallet.
 • Säkerställa att korrekt redovisning sker av externa forskningsanslag, utifrån de särskilda regler som gäller för myndigheten såväl som för respektive finansiär. Du kommer även arbeta proaktivt, tillsammans med forskare, för att kunna identifiera nya möjligheter att söka anslag.
 • Vara institutionernas kontakt gentemot centrala verksamheter och externa finansiärer i ekonomifrågor.
 • Arbeta med verksamhetsnära uppgifter som till exempel bokföring, kontraktshantering och upphandling.
 • Vara drivande i institutionernas utvecklings- och förändringsarbete genom att initiera och utarbeta planerings- och uppföljningsrutiner som stödjer institutionernas verksamhetsplanering och styrning.

En viktig del av arbetet är att presentera beslutsunderlag och annan ekonomisk redovisning som behövs för att ta strategiska beslut vid institutionerna. Du medverkar i beredningen av olika ärenden genom att prognosticera och redovisa ekonomiska konsekvenser. Utifrån dessa arbetsuppgifter är det vanligt förekommande att du i rollen som ekonom är föredragande för prefekter, ledningsgrupper och institutionsstyrelser.

Kvalifikationskrav

 • Civilekonomexamen eller motsvarande
 • Flerårig dokumenterad erfarenhet med goda vitsord, erhållen i närtid, av kvalificerat ekonomiarbete inklusive självständigt upprättande av budget, bokslut, redovisning, uppföljning, analys och prognostisering
 • Mycket goda och dokumenterade kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.
 • Mycket god och dokumenterad datorvana och mycket goda kunskaper i Excel.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Vana vid ekonomisystem Raindance eller annat likvärdigt större ekonomisystem.
 • Erfarenhet av arbete med EU-finansierade projekt. 
 • Kunskap om olika källor till forskningsfinansiering. Vana av att hantera avtal och upphandlingsprocesser.
 • Erfarenhet av och fallenhet för att visualisera och kommunicera ekonomisk information till personer med annan yrkesbakgrund.

Vi fäster mycket stor vikt vid personlig lämplighet. I denna befattning är det viktigt att du har dokumenterat god samarbetsförmåga samt att du bra på detaljerna samtidigt som du kan se det stora sammanhanget, och har god analytisk- och utredningsförmåga. Du är strukturerad, engagerad, ansvarstagande och resultatfokuserad samt har förmåga att prioritera och vid behov delegera.

Om anställningen 
Anställningen är en tillsvidareanställning, provanställning om sex månader tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Intervjuer och arbetsprov (case-uppgifter) kan komma att påbörjas innan annonsperioden är avslutad.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Helena Olsson, administrativ chef, 018-471 51 85

Välkommen med din ansökan senast den 10 juni 2024, UFV-PA 2024/1598.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-17 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1598
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-S-föreningen, saco-s@uu.se
Publicerat 2024-05-13
Sista ansökningsdag 2024-06-10

Tillbaka till lediga jobb