Denna annons är inte tillgänglig!
Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 260 anställda och omsätter 230 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida, https://kemi.uu.se/angstrom.
Programmet Makromolekylär kemi vid Kemi-Ångström har etablerat ett internationellt rykte som ett ledande laboratorium för biomaterial med utrustning för syntes, analys och mekanisk, kemisk och biologisk karaktärisering av makromolekyler och polymera material. Verksamheten karaktäriseras av att söka molekylär förståelse med applikationer inom exempelvis livsvetenskaper och energi. Programmet har speciellt hög kompetens inom kemisk syntes men har nyligen utökats med rekryteringar inom karakterisering med spridningsmetoder och med polymera hållbarhetsaspekter. Vi är ett av få laboratorier i Sverige med förmåga till translationell forskning med utveckling och sedan utvärdering av substanser och material kompletterat av en modern cellodlingsanläggning. Vi har skapat en kreativ miljö karaktäriserad av excellens, diversitet, generositet och frihet och vill nu förstärka programmet med en internationellt etablerad forskare till anställningen som professor.
Beskrivning av anställningens ämnesområde
Makromolekylär kemi innefattar utvinning, syntes, modifiering och nedbrytning av naturligt förkommande och syntetiskt framställda polymerer samt karaktärisering av fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaper. Terminologin ”makromolekyl” används för molekyler av hög molekylvikt medan ”polymer” används för substanser som består av makromolekyler. Den sökande förväntas bedriva verksamhet som är relevant för dagens och morgondagens samhällsutmaningar. Såväl grundforskning som tillämpad forskning är av intresse. Forskningsinriktning som kompletterar befintlig forskning eller är ny för Uppsala universitet är önskvärt.
Arbetsuppgifter
Behörighetskrav
Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.
Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom makromolekylär kemi. Stor vikt läggs vid hur sökandes forskning adresserar övergripande naturvetenskapliga frågeställningar och hur sökande planerar att samverka i sin forskning med andra forskargrupper vid universitetet.
Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.
Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterad förmåga att förmedla engagemang och intresse för ämnen av relevans för tjänsten, speciellt makromolekylär kemi, samt vid tidigare erfarenhet av att leda och organisera undervisning.
Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.
Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap.
Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas mycket stor vikt. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.
Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.
Uppsala universitetets anställningsordning
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning
Instruktioner för ansökan om anställning
Om anställningen
Anställningen är tillsvidare. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Jöns Hilborn, 018-471 3839 eller jons.hilborn@kemi.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 3 juni 2024, UFV-PA 2024/389.
Anställningsform | Tillsvidareanställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | Tillträde enligt överenskommelse |
Löneform | Individuell lönesättning tillämpas |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2024/389 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2024-05-15 |
Sista ansökningsdag | 2024-06-03 |